Πολιτική

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Πέλλας


Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι αγρότες των Γιαννιτσών - Πέλλας να μην συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, όμως τώρα, «πλέον τα ζητήματα είναι τέτοια που είναι επιτακτική η ανάγκη για μαζική αντίδραση», όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγρότης της περιοχής Παναγιώτης Νικολαΐδης.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στα Γιαννιτσά -σημείωσε ο ίδιος- «η οποία αν και δεν το περιμέναμε, είχε μεγάλη συμμετοχή, αποφασίστηκε να κατεβάσουμε, την Πέμπτη στις 10 το πρωί, τα τρακτέρ μας στο χωριό Πλατανότοπος».

Διευκρίνισε, ότι ανάλογα με τον αριθμό των τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν, την ίδια ημέρα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ασφαλιστικό και φορολογικό είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, κινούμαστε αυτόνομα και δεν έχουμε σκοπό να συνταχθούμε με κάποια από τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο». Έσπευσε δε να διευκρινίσει: «Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει, εάν το κρίνουμε απαραίτητο».

Εξάλλου, στη «συσπείρωση και καλύτερη οργάνωση» των αγροτών στοχεύει και η αποψινή συνάντηση (20:00) στην Τρίγλια Χαλκιδικής αγροτών-κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής του νομού. Ο αγρότης Γιώργος Τσακίρογλου τόνισε εκ νέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προετοιμαζόμαστε για δυναμικές κινητοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούν απόψε την τελική συγκέντρωσή τους στη Βέροια του νομού Ημαθίας, προκειμένου να επικυρώσουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η συνάντηση που ζητούν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ή τον υπουργό Άμυνας-πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ή ακόμα και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν έχει ορισθεί ακόμη, αλλά όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Τάσος Χαλκίδης, «αύριο (13 Ιανουαρίου) στις 10:30, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ηράκλειο)».

Στην ανοιχτή συγκέντρωση που έχει προγραμματισθεί για τις 14 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μορφή κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, στην οποία εντάσσονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Σε εγρήγορση παραμένουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, ενώ την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, θα «έχουν βγει και οι συνάδελφοι σε Λάρισα -μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία».

Επιπλέον, ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που προέκυψε το 2014, αριθμεί περισσότερους από 150 αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, «από τον βόρειο Έβρο μέχρι και την Κρήτη».