Πολιτική

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Siemens


Οι τυχόν «δοσοληψίες» του ΠΑΣΟΚ με τη Siemens την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, μέσω των συμπληρωματικών καταθέσεων της γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, αλλά της υπαλλήλου του οικονομικού τομέα του ΠΑΣΟΚ Δήμητρας Παπαχρήστου, που μόλις, προ ημερών, κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών που διεξάγεται η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.

Η κ. Παπαχρήστου, αποκάλυψε ότι «ο Θεόδωρος Τσουκάτος «έφερνε» συχνά μεγάλα ποσά από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ», ενώ ερωτώμενη σχετικά απάντησε χαρακτηριστικά πως «μάλλον γνώριζε και η ηγεσία του κόμματος» και ότι «υπήρχε και εκτελεστική επιτροπή».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ κατά την κατάθεσή της στο στάδιο της ανάκρισης είχε δηλώσει πως «δεν θυμόταν αν ο κ. Τσουκάτος είχε καταθέσει χρήματα στα ταμεία του κόμματος» και ερωτηθείσα «γιατί δεν είχε καταθέσει τα ίδια και στην ανάκριση» απάντησε ότι φοβόταν μη χάσει τη δουλεία της καθώς υπήρχε κομματική γραμμή.

Συγκεκριμένα, η κ. Παπαχρήστου σε ερώτηση της έδρας «αν είχε πει ψέματα» τόνισε πως είχε πει «τη μισή αλήθεια», με τον εισαγγελέα να ζητά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών προκειμένου να κινηθεί ποινική δίωξη της συγκεκριμένης υπαλλήλου για ψευδορκία και τον πρόεδρο του δικαστηρίου να τονίζει πως «η μισή αλήθεια οδηγεί καμία φορά σε ολέθρια ψεύδη».

Σήμερα η γραμματέας του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, προσκόμισε στο δικαστήριο τα επαγγελματικά της ημερολόγια για τα έτη 1997 και 1998 τα οποία ουδέποτε είχαν έρθει μέχρι τώρα ενώπιον της Δικαιοσύνης, και στα οποία έχουν καταγραφεί συναντήσεις με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενο της, όπως αυτές με τον νυν κατηγορούμενο Θόδωρο Τσουκάτο, αλλά και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου

Οι παραπάνω δύο καταθέσεις συνθέτουν το «παζλ» των τυχόν σχέσεων του Κώστα Σημίτη με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, αλλά και στελεχών της τότε κυβέρνησης οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η σύμβαση της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ το 1997.

Η κ. Τσακάλου, στην κατάθεσή της, δήλωσε πως «ο τότε πρωθυπουργός ενόσω υλοποιούνταν η σύμβαση “8002” για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ είχε συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο τουλάχιστον έξι φορές μέσα στο 1997 στο Μαξίμου και περίπου οκτώ φορές το επόμενο έτος».

Διευκρίνισε επίσης ότι οι περισσότερες από τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον πρώην πρωθυπουργό έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κατηγορούμενος, συναντούσε όχι μόνο τον κ. Σημίτη αλλά και τη γραμματέα του κ. Κωστοπούλου. Ανέφερε μάλιστα πως και η ίδια είχε πάει πολλές φορές στο Μαξίμου και είχε συναντήσει την γραμματέα του κ. Σημίτη στο πλαίσιο των καθηκόντων της και σύμφωνα με τις εντολές του κ. Χριστοφοράκου “για δημιουργία καλών σχέσεων”.

Στα ημερολόγια της η μάρτυς, όπως δήλωσε, είχε καταγράψει, στο επίμαχο διάστημα, συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και τον άλλοτε αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κ. Τσακάλου και έχουν καταγραφεί στις ατζέντες της, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 με τον κ. Τσουκάτο, ραντεβού τα οποία συνεχίστηκαν και το 1998 αλλά και το 1999.

Να σημειωθεί ότι σε κατάθεσή της στις 31/10/2017 η κ. Τσακάλου είχε υποστηρίξει ότι «οι χορηγίες σε πολιτικά κόμματα και τα δώρα σε πολιτικά πρόσωπα ήταν τακτική της Siemens» τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα των χορηγιών σε πολιτικά κόμματα αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου του τμήματος τηλεπικοινωνιών».

Μάλιστα είχε αναφέρει ότι «οι επίμαχες χορηγίες κρίνονταν χρήσιμες» επικαλούμενη την φράση του κ. Χριστοφοράκου ότι «τα χρήματα στα κόμματα αλλά και τα δώρα σε πολιτικούς δίνονταν προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές»

Η κ. Τσακάλου στην κατάθεσή της αυτή είχε αναφέρει το ένα εκατομμύριο μάρκα που είχε λάβει ο κ. Τσουκάτος, τη χορηγία των 150.000 ευρώ στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και μία άλλη χορηγία που, όπως είχε υποστηρίξει, είχε λάβει και η «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, κατόπιν ερωτήσεων της έδρας, η μάρτυρας κατέθεσε για τις σχέσεις που διατηρούσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με την οικογένεια Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη η κάλυψη της δαπάνης των οποίων ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Όπως είπε η κ. Τσακάλου: «Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, στο μεταξύ έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης».

Όπως επισήμανε η ίδια μετά το 2006, οπότε η υπόθεση της Siemens άρχισε να ερευνάται εκτενώς από την γερμανική Δικαιοσύνη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της, μεταξύ των οποίων και τον φάκελο με τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα, κάτι που η ίδια δεν έπραξε

Στην δεύτερη, κατά σειρά, κατάθεση στις 8-11-2017 η κ. Τσακάλου υποστήριξε ότι «θα είχε ικανό τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να οργανώσει μια δολοφονική απόπειρα εναντίον της» και είχε αναφέρει πως «υποψιάζεται ότι ο κ. Χριστοφοράκος είχε μια κρυφή ατζέντα πλην των δικών ημερολογίων, στην οποία σημείωνε τα αποτελέσματα και το περιεχόμενο των συναντήσεων του ενώ είχε σημειώσει πως «δεν είχε αντιληφθεί ποτέ τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να δίνει χρήματα ο ίδιος σε πολιτικά πρόσωπα» λέγοντας χαρακτηριστικά «μόνο για χορηγίες σε πολιτικά κόμματα που είχε πει».

Κατόπιν των παραπάνω δύο καταθέσεων της η Αικατερίνη Τσακάλου, προσκόμισε και παρέδωσε σήμερα στο δικαστήριο τα επαγγελματικά της ημερολόγια για τα έτη 1997 και 1998 τα οποία ουδέποτε είχαν έρθει ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς η μάρτυρας δεν τα είχε βρει νωρίτερα και τα «βρήκε» μετά από παρότρυνση της Έδρας.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ