Ελλάδα

Στο στόχαστρο οι ΜΚΟ, έρευνες για «ξέπλυμα»


Στο μικροσκόπιο πηγές χρηματοδότησης και διαδρομές χρήματος

Τα οικονομικά των ΜΚΟ μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών, μετά από αναφορές και προειδοποιήσεις  διεθνών οργανισμών που ενισχύουν  τις υποψίες ότι μέσω  τέτοιων οργανώσεων πραγματοποιείται ξέπλυμα χρήματος, ενώ διακινούνται τεράστια ποσά άγνωστης προέλευσης και με αδιευκρίνιστους σκοπούς.

Σχετική προειδοποίηση εστάλη προ ημερών και από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), τον φορέα που διαμορφώνει διεθνείς κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.gr, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν πρόσφατα έρευνες για τις πηγές χρηματοδότησης μιας από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ στην Ελλάδα, η οποία από το 2011 έχει λάβει επιχορηγήσεις και από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σαουδαραβικό χρήμα μέσω Ελβετίας

Η οργάνωση αυτή δραστηριοποιείται στην προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στην προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων, στον τομέα διερμηνείας και στην αποκαλούμενη «διαπολιτισμική μεσολάβηση».

Από το 2011 έως και το 2018 πήρε από ελληνικούς φορείς επιχορηγήσεις 9,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως, όπως διαπιστώθηκε από την εξέταση των οικονομικών στοιχείων της, έλαβε μέσω Ελβετίας σημαντική οικονομική ενίσχυση από fund Σαουδαραβικών συμφερόντων, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Η ακριβής προέλευση και οι διαδρομές αυτών των χρημάτων ήταν ένας «γρίφος» για τις ελληνικές αρχές, που χρειάσθηκε να ψάξουν πολύ για να βρούν κάποια άκρη του νήματος. Μαζί με την ερευνώμενη ΜΚΟ, στο μικροσκόπιο των ελέγχων μπαίνει τώρα και το Σαουδαραβικών συμφερόντων fund.

Από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη ΜΚΟ δηλώνει ότι απασχολεί περισσότερα από 600 άτομα και εμφανίζει να καταβάλει ετησίως μισθούς 7 εκατ. ευρώ. Ομως το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο από τα έσοδα που εμφάνισε στα βιβλία της το 2018…

Νέο πλαίσιο εποπτείας

Οι διαπιστώσεις αυτές και οι προειδοποιήσεις Financial Action Task Force (FATF) οδηγούν τους συναρμόδιους υπουργούς σε πρωτοβουλίες για εκτενέστερο έλεγχο  των δραστηριοτήτων και των πηγών χρηματοδότησης των ΜΚΟ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη συσταθεί ειδικές ομάδες εργασίας, που μέχρι τις 10 Μαΐου πρέπει να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη μελέτη-ανάλυση για το πλαίσιο εποπτείας των ΜΚΟ και για τις αναγκαίες προσαρμογές.

Η μελέτη θα  υποβληθεί και στην Επιτροπή Στρατηγικής για το Ξέπλυμα Χρήματος,  προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις  και να διαμορφωθούν κανόνες αυστηρού ελέγχου  στα οικονομικά των ΜΚΟ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα