Πολιτική

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Β. Θάνου κατά της νέας Επ. Ανταγωνισμού


Η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, αλλά και η αντιπρόεδρος Άννα Νάκου, προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ως φωτογραφική, η πράξη διορισμού της νέας διοίκησης της Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι δύο προσφεύγουσες, διά του συνηγόρου τους πανεπιστημιακού καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, στρέφονται κατά των υπ’ αριθμ. 86330/29-8-2019 και 86332/29-8-2019 αποφάσεων του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.

Ειδικότερα, τόσο η Βασιλική Θάνου όσο και Καλλιόπη Μπενετάτου, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία». Κατά συνεπεία, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, «στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Αναφέρουν, ότι οι επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης «ερείδονται επί των παράνομων, δικαστικώς προσβληθεισών, διαπιστωτικών πράξεων με τις οποίες επήλθε η αυτοδίκαιη έκπτωση των αιτουσών από τη θέση τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» και για το λόγο αυτό «πρέπει να ακυρωθούν ως παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Ακόμη, αναφέρουν ότι η «αποκαθήλωσή τους» προκαλεί «απότομη και δραματική μείωση του χρόνου της (αρχικής πενταετούς) θητείας τους [και] υποχρεούνται, να αποχωρήσουν από την κατεχόμενες από αυτές θέση λίγους μόνο μήνες μετά από τον διορισμό τους, μόλις 7 μήνες μετά από τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου και 28 μήνες μετά από τον διορισμό της Άννα Νάκου, χωρίς να προβλέπεται οποιοδήποτε μεταβατικό μέτρο για την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης της ομαλούς ολοκληρώσεως της θητείας τους μετά πάροδο πέντε ετών από το διορισμό τους».

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «η επίμαχη νομοθετική διάταξη εισάγει μεν εκ πρώτης όψεως γενική και αφηρημένη ρύθμιση για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά έχει στην πραγματικότητα φωτογραφικό χαρακτήρα. Με την επίμαχη νομοθετική διάταξη ορίζεται πράγματι ποια μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία δύνανται ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς εν όψει του μικρού αριθμού των μελών της Επιτροπής, παύουν εφεξής να υπηρετούν στην ανεξάρτητη αυτή αρχή, στην οποία μέχρι σήμερα θητεύουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ