Κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατεί στις αγορές, που κλείνουν τη χρονιά με αρνητικό απολογισμό αποδόσεων και αναμένουν τώρα εξελίξεις και γεγονότα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές τους τη νέα χρονιά. Ρευστό σκηνικό και στο ΧΑ, που εμφανίζει καλύτερη εικόνα αποδόσεων, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μικρά κέρδη σε ετήσια βάση.
Η συναλλακτική άπνοια συνεχίζεται, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, ενώ οι λίγοι ενεργοί παίκτες προτιμούν να αποφύγουν την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου και αρκούνται σε επιλεκτικές κινήσεις και σε τακτοποιήσεις θέσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε δύο ώρες συναλλαγών έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας μόλις 6,5 εκατ. ευρώ. Με αυτό το ρυθμό συναλλαγών ο ημερήσιος τζίρος δεν πρόκειται να υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ.
Οι ελπίδες στρέφονται τώρα σε ένα January effect, που μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους, αναθερμαίνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και δίνοντας αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη. Προϋπόθεση αποτελεί βέβαια η βελτίωση χρηματιστηριακοί κλίματος διεθνώς.
Προς το παρόν στις μεγάλες διεθνείς αγορές δεν υπάρχει σαφής τάση. Οριακές μεταβολές σημειώνουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες στη Φρανκφούρτη (DAX +0,20%) και στο Λονδίνο (FT100 -0,25%)..
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι εξελίξεις στα μέτωπα της ενέργειας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Αντικείμενο προβληματισμού οι πληθαίνουσες ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς ύφεση, η αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης στην Κίνα και η επαπειλούμενη κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Στο ΧΑ πρόσθετο αρνητικό παράγοντα αποτελεί η πολιτική αβεβαιότητα, που συναρτάται με το χρόνο διεξαγωγής και το αποτέλεσμα των εκλογών.
Θετική εικόνα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, τα οποία ανακάμπτουν σήμερα και οι αποδόσεις τους υποχωρούν κατά 3-4 μονάδες βάσης. Στο 4,56% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί σήμερα σε μικρό εύρος διακύμανσης, με εναλλαγές προσήμων. Το τελευταίο ημίωρο έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 922,5 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,15%. Μέχρι στιγμής έχει "γράψει" υψηλό -0,09% (στις 922,94 μονάδες) και χαμηλό -0,55% (918,74). μονάδες (-0,29%)
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,35% στις 2.229,2 μονάδες. Στο -0,15% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1% μέχρι +0,0,06% και τώρα χάνει 0,55%. Ανακάμπτει η Attica Bank (+2,7%), με θετικό πρόσημο και η Πειραιώς (+0,7%). Υποχωρούν Τρ. Ελλάδος -2%, Eurobank -1%, Εθνική -0,7%, Alpha -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +2,3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2%, Βιοχάλκο +1,1%, Autohellas +0,8%, Ελλάκτωρ +0,6%.
Στον αντίποδα Aegean -1,8%, Coca-Cola -1,5%, ΟΠΑΠ -1,4%, ΕΥΔΑΠ και Jumbo -1%, Μυτιληναίος -0,8%.