Πολιτική

Στο ρελαντί κρατά την Ελλάδα η Fitch


Προβλέψεις και ρίσκα καταγράφονται στη νέα έκθεση τoυ αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch αργά χθες το βράδυ, Παρασκευή, που κράτησε αμετάβλητη στο CCC τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας,  επιβεβαιώνοντας στο C τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα. 

Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος στην έκθεση του η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η έγκριση τον Μάιο της εκταμίευσης της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ επιβεβαιώνουν τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της, ωστόσο οι κίνδυνοι κατά την εφαρμογή του προγράμματος παραμένουν.

Ενώ σημειώνεται ότι η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές έγινε με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Για το 2015, η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ, αποτέλεσμα καλύτερο έναντι του στόχου για έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος υποχώρησε το 2015 στο 177% του ΑΕΠ από 180% του ΑΕΠ το 2014, παραμένει ωστόσο το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί η Fitch. 

Με βάση την έκθεση οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το 2016 καταδεικνύουν πως είναι εφικτός ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, ωστόσο οι στόχοι για πρωτογενές 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση, υπολογίζεται να ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και αφορά στα εργασιακά με την ανεργία, να εκτιμάται στα επίπεδα του 21,9% έως το 2018.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει επαρκή ρευστότητα ως το δεύτερο τρίμηνο του 2017, χωρίς να απαιτηθεί νέα εκταμίευση κεφαλαίων από το πρόγραμμα.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή θα καθοριστεί σε άμεση συνάρτηση με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και με την πορεία των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις σημειώνεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που εκφράζει λιγότερη ιδεολογική αντίθεση με αρκετές από τις πολιτικές που προστάζει το πρόγραμμα της χώρας. Παρά την οριακή πλειοψηφία, εκτιμούμε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να στηρίζεται στις ψήφους των κομμάτων του κεντρώου χώρου, ωστόσο η πιθανότητα πολιτικών εκπλήξεων παραμένει».

Με βάση όσα σημειώνουν αναλυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέπεταιι ύφεση 0,5% για το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 1,8% - το 2017.

Για τις τράπεζες, όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, με τον ELA να αντιστοιχεί στο 20% της χρηματοδότησης. Η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον Ιούλιο που επέτρεψε να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα επιτρέψει ένα σχετικά μικρό κομμάτι της χρηματοδότησης του ELA εκτιμάται σε 7% να μεταφερθεί στην ΕΚΤ με 150 μονάδες βάσης χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες.

Η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν υπερβολικά υψηλά, πάνω από 45% των συνολικών χορηγήσεων.  Οπως σημειώνεται συγκεκριμένα έχει καταγραφεί πρόοδος, στο νομικό πλαίσιο αλλά η πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβληματικού ενεργητικού είναι σχετικά αργή. Τα υψηλά NPLs, οι χρηματοδοτικές ανισορροπίες και η αδύναμη ζήτηση για πίστωση συνεχίζουν να περιορίζουν την πιστωτική επέκταση η οποία αναμένεται από τον οίκο να μειωθεί κατά 2,8% το 2016 και 1,5% το 2017

Η καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αυξηθεί μόλις 2% από την κατακόρυφη μείωση κατά 25% στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και παρά τη χαλάρωση των capital controls.