Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις πολιτικής της Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν σημαντικά μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό αγορών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, την πεποίθηση πως η ευρύτερη οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το 2021, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επισήμανε ότι παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το βραχυπρόθεσμο outlook που σχετίζεται με την πανδημία. Η ίδια υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές διατηρείται εν μέσω των διαταραχών που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. "Η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών την περίοδο της πανδημίας παραμένει κρίσιμης σημασίας", είπε και πρόσθεσε πως "τα επιτόκια στις αγορές έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, κάτι που ενέχει κινδύνους στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες". "Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μεγάλες και επίμονες αυξήσεις (των επιτοκίων) στις αγορές, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόωρη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε σε μια χρονική περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών παραμένει ένα αναγκαίο στοιχείο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", σημείωσε.
Η Λαγκαρντ προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκτόξευσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και μετά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, ανέφερε. Ενδεχομένως, στο τέλος του έτους να φτάσει το 2%, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ζητήματα τεχνικής φύσης και σε προσωρινούς παράγοντες καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ για την επιτάχυνση των αγορών το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP), όπως εξήγησε. Εν συνεχεία, τόνισε πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν να δουν μαζικές αγορές από την επόμενη Δευτέρα. "H EKT δεν κάνει μικρο-διαχείριση", είπε.
"Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και μετά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια", επεσήμανε η Λαγκάρντ. Ενδεχομένως, στο τέλος του έτους να φτάσει το 2%, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ζητήματα τεχνικής φύσης και σε προσωρινούς παράγοντες καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, συμπλήρωσε. Η ίδια δήλωσε για τους επόμενους μήνες, ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις από την πανδημία, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη. Η επικεφαλής της ΕΚΤ γνωστοποίησε πως η Κεντρική Τραπεζα προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία της Ευρωζώνης: Ανάπτυξη 4% το 2021 (3,9% η προηγούμενη πρόβλεψη), Ανάπτυξη 4,1% το 2022 (4,2% η προηγούμενη πρόβλεψη), Ανάπτυξη 2,1% το 2023 (2,1% η προηγούμενη πρόβλεψη). Αλλαγές υπήρξαν και στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού: Πληθωρισμός 1,5% το 2021% (1% η προηγούμενη πρόβλεψη), Πληθωρισμός 1,4% το 2023 (1,4% η προηγούμενη πρόβλεψη).
Νωρίτερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε πως οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματός της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (PEPP), θα επιταχυνθούν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Με την απόφασή της, η ΕΚΤ απάντησε στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτραπεί η υιοθέτηση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού, τόνισε η ΕΚΤ.
Xθες οι μετοχές στη Wall Street έκαναν ράλι μετά την ανακοίνωση υποτονικών στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Το Κογκρέσο ενέκρινε το πακέτο $1,9 τρισ. του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με 220 ψήφους έναντι 211 – κατά ψήφισε και ένας Δημοκρατικός βουλευτής. Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν τονωτική «ένεση» για την αμερικανική οικονομία: 400 δισ. δολάρια θα πάνε για τα επιδόματα των 1.400 $ στους Αμερικανούς, 350 δισ. θα δοθούν στις πολιτείες και την τοπική αυτοδιοίκηση και ένα μεγάλο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να κυρώσει τον νόμο την Παρασκευή, εγκαίρως, για να αποφύγει την προγραμματισμένη αναστολή έκτακτων επιδομάτων ανεργίας.
Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι νέες αιτήσεις την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου ήταν 712.000 έναντι πρόβλεψης για 725.000.
Ανάπτυξη 3,7% για το 2021 και 3,6% για το 2022 προβλέπει έκθεση για τη γερμανική οικονομία, παρουσιάζοντας και τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το Halle Institute for Economic Research κυκλοφόρησε την Πέμπτη μια νέα οικονομική έκθεση για τις προοπτικές της Γερμανίας, λέγοντας ότι η οικονομία της χώρας θα επεκταθεί κατά 3,7% φέτος και 3,6% το 2022. Η έκθεση σημείωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας (ΑΕΠ) αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ από την άλλη πλευρά, έδωσε ελπίδες λόγω της κυκλοφορίας του εμβολίου Covid-19.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 424.13 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.48%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,845.35 μονάδες, με κέρδη 0.67%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,739 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.2%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,573.65 μονάδες, με άλμα 0.23%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,033.76 μονάδες, ενισχύθηκε 0.72%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,127.5 μονάδες, με άνοδο 0.84%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,590 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.76%.