Αγορές

Στο "πράσινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επενδυτικό επίκεντρο βρίσκονται η εμβολιασμοί στην Ευρώπη και η εμπορική συμφωνία του Brexit.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς oι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο μέτωπο του Brexit, η ίδια τόνισε πως οι ημέρες που έρχονται είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το θέμα της αλιείας «παραμένει πολύ περίπλοκο». «Μερικές στιγμές έχουμε την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να βρούμε λύση» για το πρόβλημα της αλιείας, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την λήξη της μεταβατικής περιόδου και το οριστικό λύσιμο των κάβων που ενώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ενωση στις 31 Δεκεμβρίου. Αναφέροντας ότι έχει σημειωθεί, ωστόσο, κάποια πρόοδος ως προς τα δύο άλλα ακανθώδη ζητήματα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε την διαπίστωση ότι «υπάρχει δρόμος προς την συμφωνία». «Στενός, αλλά υπάρχει».

Ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 45,3 τον Νοέμβριο, με στήριξη από την ισχυρή μεταποιητική παραγωγή η οποία αντιστάθμισε την αδύναμη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών. Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 47,3 μονάδες από 41,7 τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας όλες τις προβλέψεις που έγιναν στην έρευνα του Reuters. Με τη δραστηριότητα του τομέα να παραμένει φθίνουσα και τους περιορισμούς πιθανόν να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα, οι εταιρείες υπηρεσιών μείωσαν εκ νέου το προσωπικό τους αυτό τον μήνα, όπως κάνουν από τον Μάρτιο όταν η Ευρώπη άρχισε να αισθάνεται πλήρως τον αντίκτυπο της πανδημίας. Ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, κάτω από το όριο των 50 μονάδων, αν και υψηλότερα από τις 48,2 μονάδες του Νοεμβρίου. Τα εργοστάσια επηρεάστηκαν λιγότερο από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς πολλά παρέμειναν ανοικτά και ο προκαταρκτικός δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης εκτινάχθηκε στις 55,5 μονάδες από τις 53,8, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018 και επίσης υψηλότερα από τις προβλέψεις στην έρευνα του Reuters. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 56,6 από τις 55,3 μονάδες. Με τις ελπίδες ότι τα εμβόλια θα επιτρέψουν κάποια επάνοδο στην κανονικότητα, η αισιοδοξία ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018, με τον σύνθετο δείκτη μελλοντικής παραγωγής να αυξάνεται στις 63,8 από 60,4 μονάδες.

Την ίδια ώρα, lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα και τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου σε όλη την Γερμανία, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» που εφαρμόστηκε από τη 2η Νοεμβρίου να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 27.728 τις προηγούμενες 24 ώρες. Παράλληλα 952 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 23.427 νεκρούς. Tα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit δείχνουν ότι ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) thw xχώρας, που παρακολουθεί τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες -τομείς που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας- κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας στις 52,5 μονάδες, από 51,7 τον Νοέμβριο. Το Ifo αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψή του για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος την επόμενη χρονιά, λόγω του νέου lockdown στο 4,2% από το 5,1% προηγουμένως. Για το 2022, το Ifo αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% από το 1,7%.

Στη Βρετανία, oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση, ύστερα από αύξηση κατά 0,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS). Ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου είναι ο μισός από αυτόν που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters και κοντά στο χαμηλό σχεδόν πενταετίας του 0,2% που καταγράφηκε τον Αύγουστο. Μόνο για τον Νοέμβριο, η ONS ανακοίνωσε ότι οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων κατέγραψαν βουτιά 2,7% --η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωση για τον συγκεκριμένο μήνα που εν μέρει αποτυπώνει τις εκπτώσεις του ‘Black Friday’. Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων ήταν 3,6% χαμηλότερες, η μεγαλύτερη ετήσια μείωση από τον Ιανουάριο του 2010. Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή της για τα επιτόκια και είναι πιθανόν να αναφερθεί στον αδύναμο πληθωρισμό, που είναι πολύ κάτω από τον στόχο του 2% αλλά και τις πρόσφατες προβλέψεις. Οι τιμές των ακινήτων, ωστόσο, συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, με την ONS να ανακοινώνει ετήσια αύξηση 5,4% για τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι συναντήθηκε με ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και ανέφερε ότι έχει υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, χωρίς ακόμα να υπάρχει συμφωνία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 395.83 μονάδες, αυξανόμενος περίπου 0.76%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,542.65 μονάδες, με κέρδη 0.6%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,571.13 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.89%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,566.7 μονάδες, με άλμα 1.53%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,547.68 μονάδες, ενισχύθηκε 0.31%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,969.5 μονάδες, με άνοδο 0.16%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,134 μονάδες, χάνοντας 0.23%.