Οικονομία

Στο περιθώριο οι κλαδικές συμβάσεις – Κίνδυνος μείωσης αποδοχών


Με νέα παρέμβασή της στα εργασιακά η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει στο περιθώριο τις κλαδικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν με μειώσεις αποδοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή της υποβάθμισης των κλαδικών, θα γίνει  …δια των εξαιρέσεων. Δηλαδή, με την πρόβλεψη περιπτώσεων στις οποίες επιχειρήσεις δεν θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις.

Ωστόσο, αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αμοιβές των εργαζομένων, καθώς στις κλαδικές συμβάσεις προβλέπονται αποδοχές 15% – 20% υψηλότερες από ό,τι των επιχειρησιακών. Άρα οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα περιορισμού του λειτουργικού κόστους τους, εις βάρος όμως των εργαζομένων, που θα βλέπουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται.  

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι περιπτώσεις εξαίρεσης επιχειρήσεων από την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων θα αφορούν:

  • Επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα βιωσιμότητας (όπως «κόκκινος δανεισμός», διαδικασία εξυγίανσης και πτώχευση).
  • Επιλογή των κοινωνικών εταίρων, για ειδικές κατηγορίες (όπως νεοφυείς επιχειρήσεις από νέους ηλικίας έως 25 ετών, όσες δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ποσοστό ανεργίας υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας).

Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να μη μειώσει τις θέσεις εργασίας και να μη χορηγεί μισθούς που υπολείπονται των κατώτατων ορίων (650 ευρώ μικτά).

Η νέα κυβερνητική παρέμβαση στα εργασιακά αναμένεται να εκδηλωθεί στο πλαίσιο του λεγόμενου αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η θέση της κυβέρνησης υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι σαφής, ταυτιζόμενη με εκείνη της εργοδοτικής πλευράς.  

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018, επανήλθε σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης που ορίζει ότι, σε περίπτωση συρροής κλαδικής σύμβασης εργασίας που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και επιχειρησιακής ΣΣΕ, εφαρμόζεται πλέον η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο συλλογική σύμβαση εργασίας. Από την ίδια περίοδο αναβίωσε και το υπουργικό δικαίωμα της επέκτασης και της κήρυξης γενικώς υποχρεωτικών των κλαδικών ΣΣΕ.