Πολιτική

Στο περίμενε της αξιολόγησης το Χρηματιστήριο


Σταθεροποιητικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, με μικρές μεταβολές και μέτριο τζίρο. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δεικτης κινήθηκε έχει κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης 6 μονάδων. Κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 570,16 μονάδες (-0,80%) και υψηλότερη στις 576,35 μονάδες (+0,28%).

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δείχνει ότι τα ξένα funds και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων μένουν στο περιθώριο, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, γεγονός που θα αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και οι τεχνικές ενδείξεις: Οι βασικοί δείκτες κινούνται κοντά σε βραχυχρόνιες αντιστάσεις, όπου ούτως ή άλλως αναμενόταν ότι θα τεθεί σε δοκιμασία η ανοδική δυναμική της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τις τελευταίες 6 εβδομάδες σε διαδικασία μακράς συσσώρευσης, κινούμενος από τις αρχές Μαρτίου σε εύρος 40 μονάδων. Σε παράλληλα τροχιά και ο FT25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει εντονότερες διακυμάνσεις.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αποδεικνύονται εξαιρετικά "ευαίσθητες" σε πληροφορίες και ενδείξεις σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Την Παρασκευή απογειώθηκαν καλύπτοντας μεγάλο μέρος των πρόσφατων απωλειών, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει στο πρόγραμμα επαναγορών τα ομόλογα EFSF

Η κίνηση του Ντράγκι δεν είναι σημαντική μόνον επειδή θα δώσει έκτακτα κέρδη στις ελληνικές τράπεζες, αλλά γιατί ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ προεξοφλεί συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 Η προοπτική αυτή συντηρεί προσδοκίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι οποίες αποτυπώνονται και στη σημερινή ενδοσυνεδριακή πορεία μετοχών και δεικτών.

Στις 574 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με  πτώση -0,06%, με όγκο 77 εκατ. τεμάχια και με το τζίρο στα 57 εκατ. ευρώ.