Πολιτική

Στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών τα προαπαιτούμενα


 Στο «μικροσκόπιο» του κουαρτέτου των Θεσμών που βρίσκεται στην Αθήνα θα τεθούν από σήμερα τα 15 προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης. Η αρχή θα γίνει με την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την αλλαγή πλαισίου στο «Πόθεν εσχες», ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το ακανθώδες-όπως εξελίσσεται- ζήτημα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εντός της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών θα περάσουν από «κόσκινο» τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν την αποδοτικότητα των άμεσων και έμμεσων φόρων, τις προβλέψεις για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού και άλλα… Στόχος τους είναι να έχουν μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά της κυβέρνησης.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στο κουαρτέτο των Θεσμών και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, θα αφορά τα εκκρεμή νομοσχέδια για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την αναθεώρηση του πλαισίου για το πόθεν έσχες και την αλλαγή κανόνων συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές που καταπολεμούν την διαφθορά. Στη συνάντηση αυτή που θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος , οι οποίοι θα κάνουν μια αποτίμηση των δράσεων της κυβέρνησης στα ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Το δεύτερο ζήτημα που βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕSM) είναι αυτό της στελέχωσης του εποπτικού Συμβουλίου του Υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προέβλεπε η κυβέρνηση θα έπρεπε μέχρι τον Ιούνιο του 2016, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τους Θεσμούς,  να είχε επιλέξει τους υποψηφίους για το Εποπτικό Συμβούλιο που με την σειρά τους θα αναδείκνυαν και το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα ολοκλήρωνε το καταστατικό το Ταμείου. Η καθυστέρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αδιαμφισβήτητη και κατά την σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν λύσεις και…πρόσωπα, προκειμένου να «τρέξει» το θέμα και να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, Ο Γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ, στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ στα χρόνια που εκείνη διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι το φαβορί και ο εκλεκτός των Θεσμών για την θέση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Την Τρίτη σειρά θα πάρουν τα εξίσου σημαντικά ενεργειακά ζητήματα, που σχετίζονται κυρίως με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλο.

Στις συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση θα τεθούν και  το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών και του ΤΧΣ, όπως επίσης και αυτό που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια.