«Καυτό» περιεχόμενο και σημαντικά ονόματα τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον τραπεζικό κόσμο περιλαμβάνει η νέα λίστα Μπόργιανς που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές από τις εισαγγελικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Τις σχετικές ανακοινώσεις για την παράδοση της λίστας έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνηση να ετοιμάζει εξονυχιστικούς ελέγχους αλλά και εφόδους σε σπίτια των 475 εμπλεκομένων…
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την διαπλοκή και την διαφθορά, ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία μιας να αναφερθεί στη νέα λίστα που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές και αποτελεί τμήμα της υπάρχουσας λίστας Μπόργιανς. Η εν λόγω λίστα αφορούσε αρχικά 10.500 Ελληνες φορολογούμενους που είχαν καταθέσεις την τριετία 2006-2008 στην ελβετική τράπεζα UBS.
Η νέα λίστα περιλαμβάνει 475 ονόματα φορολογικών κατοίκων της Ελλάδας, που είχαν καταθέσεις στην Ελβετία κατά το έτος 2010. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως ξεκάθαρα διατύπωσε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία, είναι να γίνει πλήρης έλεγχος των καταθετών και διαπιστωθούν, εφόσον υπάρχουν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.
Ηδη μάλιστα ο έλεγχος της αρχικής λίστας Μπόργιανς βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των καταθετών και έχουν εντοπιστεί οι περιπτώσεις καταθετών που αδυνατούν να δικαιολογήσουν τα ποσά με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Το Μαξίμου προσδίδει μεγάλη έμφαση στις υποθέσεις που σχετίζονται με την φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα μάλιστα όταν φέρονται να εμπλέκονται και σημαίνοντα πρόσωπα από τον επιχειρηματικό, τραπεζικό ή ακόμα και τον πολιτικό κόσμο. Οι πληροφορίες σχετικά με τη νέα λίστα Μπόργιανς αναφέρουν ότι σ’ αυτή περιλαμβάνονται πολύ μεγάλα ονόματα, ανάμεσα στα οποία και πρώην τραπεζιτών που βρέθηκαν και παλαιότερα στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αποτυπώθηκαν με σαφήνεια από τον πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε χθες ότι «ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον σε αυτή τη νέα λίστα; Πρόκειται για στοιχεία του 2010, δηλαδή για μια χρονιά που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για παραγραφή αδικημάτων. Και η λίστα αυτή έχει ήδη παραδοθεί εκεί που πρέπει, όχι στα συρτάρια μας, αλλά στις εισαγγελικές αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες. Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη επιτυχία και θα δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στις διωκτικές και ελεγκτικές αρχές για την πλήρη ταυτοποίηση και αξιοποίηση και αυτής της λίστας».