Πολιτική

Στο «μικροσκόπιο» το νέο Εργασιακό


 Οι εργασιακές σχέσεις και κυρίως το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές συμβάσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος θα τεθούν επί τάπητος στις πρώτες αναγνωριστικές-διερευνητικές συζητήσεις που θα έχει αρχής γενομένης από σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με την 8μελή διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

Η εν λόγω διεθνής επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου το πόρισμά της αναφορικά με το νέο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να εναρμονίζεται με το αντίστοιχο κοινοτικό. Οι κύριοι άξονες των αλλαγών, που πρέπει να γίνουν όπως αναφέρεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο, αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, οι Θεσμοί ζητούν την πλήρη απελευθέρωσή τους και καλούν τη κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει στις ομαδικές απολύσεις στη χώρα μας και επί της ουσίας παρέχει «προστασία» στους εργαζόμενους. Ήδη υπάρχει η γνωμοδότηση του γενικού του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που κρίνει  ασύμβατο το ισχύον νομικό καθεστώς της Ελλάδας με το κοινοτικό δίκαιο και επί της ουσίας ανάβει το «πράσινο» φως για την σταδιακή απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα. Ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά ότι το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε, καθώς περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία, ενώ εκτιμά ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας σε υποθέσεις ομαδικών απολύσεων από εταιρίες, με απώτερο σκοπό να τις αποτρέψει, επίσης αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες. 

Είναι ξεκάθαρο πως έχει καταγραφεί ένα αρνητικό δεδικασμένο για τις ομαδικές απολύσεις, που η επιτροπή εμπειρογνώμων αναμένεται να χρησιμοποιήσει και στο πόρισμά της. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας προτείνει η εμπλοκή του κράτους στη διαδικασία λήψης απόφασης για ομαδικές απολύσεις, να γίνεται σε τοπικό επίπεδο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί από σήμερα και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης αυτό του κατώτατου μισθού χωρίς τριετές και επιδόματα. Στο συμπληρωματικό Μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς πρότερη διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς. 

Επίσης κουβέντα αναμένεται να ανοίξει για τον 13ο και 14 μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν η χρηματοδότηση και ο τρόπος εκλογής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι ημέρες άδειας των συνδικαλιστών αλλά και η αδικαιολόγητη απουσία τους από την εργασία και η άρση της απαγόρευσης απόλυσης τους.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να προβάλει και άλλα δύο ζητήματα, που ήδη βρίσκονται και στην ατζέντα των Θεσμών. Αυτά αφορούν την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εργασία με χαμηλή αμοιβή και χωρίς ασφάλιση) και το δεύτερο τη μείωση του κόστους εργασίας.