Αγορές

Στο μάτι του κυκλώνα οι τράπεζες - Δραματική πτώση στο ΧΑ, ΓΔ στις... 666 μονάδες


Πραγματική καταστροφή στο χρηματιστήριο - με σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις - προκαλεί η νέα επίθεση των ξένων funds, που έστειλαν σήμερα «στα Τάρταρα» τις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά στα πρόθυρα πανικού και ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίησης (χρηματιστηριακής αξίας) των τραπεζών εξανεμίσθηκαν μέσα σε λίγες μέρες και προστίθενται στα περίπου 2,1 δισ. ευρώ που χάθηκαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι συνολικές απώλειες  στο ΧΑ υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Αιτία οι ανακυκλούμενες αρνητικές εκτιμήσεις-προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών και για το κόστος διευθέτησης των κόκκινων δανείων,  οι οποίες διαχέονται στην αγορά με εκθέσεις διεθνών οίκων.

Όμως, όπως επισήμαινε χθες η HSBC, η αντίδραση της αγοράς υπερβολική: Δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη παρατεταμένη πτώση, που έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στις τιμές και στις αποτιμήσεις.

Η «καταστροφολογία» εντάθηκε τις τελευταίες μέρες, με σενάρια  για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν.  Η σεναριολογία τροφοδοτεί φήμες για σχέδιο συγχώνευσης με απορρόφηση της Πειραιώς από άλλη συστημική τράπεζα.

Ομοβροντίες

Η μετοχή της Πειραιώς πήγε δύο φορές στο limit down (-30 %), όπου πραγματοποιήθηκαν πυρετώδεις συναλλαγές, καθώς γίνονταν  παρεμβάσεις στήριξης. Στο -20% βρέθηκαν η Eurobank, η Εθνική και η Attica Bank, ενώ «ανθεκτικότερη» ήταν η Alpha, που πήγε προς στιγμήν -11%.

Ο καταιγισμός ρευστοποιήσεων συνεχίσθηκε μετά από πρόσκαιρη ανάπαυλα και η αγορά βρέθηκε στα πρόθυρα πανικού, ώσπου με αποφασιστικές αγοραστικές παρεμβάσεις η προσφορά απορροφήθηκε, οι επιθέσεις αναχαιτίσθηκαν και οι απώλειες περιορίσθηκαν σε «αποδεκτά» επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης  τερμάτισε σε… διαβολικό νούμερο, στις 666,84 μονάδες, με πτώση 2,10%.
Κατά 2,04% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» στο -8,78%, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι -17,66%!

Η στάση των ξένων funds που κινούν τα νήματα στο ΧΑ, προκαλεί ερωτηματικά και εύλογες ανησυχίες. Μπορεί η σημερινή επίθεση να είναι η «χαριστική βολή», δεν αποκλείεται όμως να έχει  και συνέχεια, με σποραδικά πυρά χαρτοφυλακίων που αποχωρούν από την ελληνική αγορά.

 Βλέπουν τώρα και τα θετικά

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ΧΑ θα παραμένει τις επόμενες μέρες στην κόψη του ξυραφιού, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς την περαιτέρω πορεία του. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί ο αυξημένος ημερήσιος τζίρος (91,4 εκατ. ευρώ συν 9,4 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές πακέτων), που υποδηλώνει επιθετικές ρευστοποιήσεις. Επισημαίνεται ότι τα 2/3 του τζίρου κάλυψαν οι συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές.

Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν βέβαια οι μετοχές των τραπεζών, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Ελπίδες αντίδρασης ανάκαμψης δημιουργεί το γεγονός ότι την «καταστροφολογία» των προηγούμενων ημερών αρχίζουν να διαδέχονται θετικές  εκτιμήσεις διεθνών οίκων. Χθες η HSBC επισήμαινε ότι αν και υπάρχει αβεβαιότητα για την κερδοφορία των τραπεζών και για το κόστος  εξυγίανσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους, αυτή δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλη πτώση και απαξίωση.

Περίπου ταυτόσημες απόψεις εξέφρασε σήμερα η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τη μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση, στον τουρισμό, στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και στη βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών.

Αποτιμήσεις

Οι  μετοχές τους βρίσκονται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα, με τιμές και αποτιμήσεις που αποτελούν στρέβλωση της αγοράς.

Η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς είναι μόλις 567.6 εκατ. ευρώ, μετά τη σημερινή πτώση της μετοχής της κατά 20,7%. Η μετοχή της Eurobank έκλεισε με -14,7% και η αποτίμηση της τράπεζας έπεσε στο 1,17 δισ. Με -5,5% η αξία της Εθνικής έπεσε στο 1,45 δισ.
 Η Alpha υποχώρησε κατά 3,3% και η Attica Bank κατά 13,5%.

 

Διαβαστε επισης