Αγορές

«Στο λάκκο με τα φίδια» το χρηματιστήριο – Συνεχίζεται η πτώση


Σε θολό τοπίο με αβέβαιες προοπτικές παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, επιστρέφοντας σήμερα σε πτωτική τροχιά την ώρα που το κλίμα στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται και η Wall Street κινείται ανοδικά, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες καλύπτουν τις πρωινές μεγάλες απώλειες.

Μετά από δύο δραματικές «βουτιές» με τεράστιες απώλειες σε κεφαλαιοποίηση, οι χρηματιστηριακές αγορές αντιδρούν και αλλάζουν ρότα, παίρνοντας «ανάσες». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο DAX γύρισε από -3,30% σε +0,20%, ενώ ο Dow Jones σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 1,65%, δίνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συνέχεια.

Στο ΧΑ εκδηλώθηκε σήμερα ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, που περιόρισε τις αρχικές απώλειες και δημιούργησε προσδοκίες ανάκαμψης. Ομως τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Προς το παρόν φαίνεται ότι απομακρύνεται τουλάχιστον ο κίνδυνος  μιας επιταχυνόμενης καταβύθισης, που θα προκαλούσε ντόμινο ρευστοποιήσεων και καθοδικό σπιράλ. Συνέχιση της μεταβλητότητας προβλέπουν οι αναλυτές.

Καθοριστική παράμετρο για τη συνέχεια θα είναι βέβαια το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, υπό το βάρος της επαπειλούμενης πανδημίας κορωνοϊού που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

 Η χαρά των κερδοσκόπων

Προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνέχισαν και σήμερα τις μαζικές ρευστοποιήσεις, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές. Ωφελημένα τα επιθετικά χαρτοφυλάκια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, που διατηρούν ακόμη ανοιχτές θέσεις short στα Παράγωγα.

Οι φόβοι ότι εξ αιτίας της επιδημίας θα πληγεί ιδιαίτερα ο τουριστικός τομέας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας πολλών χωρών, προκαλεί ήδη πιέσεις ακόμη και στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ενώ τα κρατικά χρεόγραφα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ενισχύονται προσελκύοντας κεφάλαια, τα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά πιέζονται σήμερα και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν.

Στις διεθνείς αγορές επιταχύνεται η μετακίνηση κεφαλαίων σε ασφαλέστερα καταφύγια, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων.
Μεγαλώνει ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αγορές, στην παγκόσμια οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 Απώλειες 6 δισ. ευρώ

Στο ΧΑ έχουν ήδη χαθεί πάνω από 6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης σε εβδομαδιαία βάση, το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η ψυχολογία της αγοράς αποτελεί πλέον ανασταλτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε κίνηση αντίδρασης-ανάκαμψης.

Δημιουργείται πάντως πρόσφορο έδαφος για την είσοδο στην ελληνική χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει εκτός μέχρι τώρα και για την επάνοδο εκείνων που ρευστοποίησαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αποχωρώντας με υψηλές αποδόσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες, δημιουργώντας ευκαιρίες υψηλών βραχυχρόνιων κερδών για traders και επιθετικά χαρτοφυλάκια. Σε δοκιμασία θα τεθεί η αντοχή ισχυρών βραχυχρόνιων στηρίξεων

. Εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή οι 793-787 μονάδες, τελευταία στήριξη πριν από τον... γκρεμό που ανοίγεται ώς τις 715-720 μονάδες.

 Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Η αγορά παρουσίασε δύο όψεις στη σημερινή συνεδρίαση. Τις πρωτες τρεις ώρας κινήθηκε πτωτικά, το επόμενο δίωρο ανέκαμψε θεαματικά προσφέροντας ευκαιρίες για intraday κέρδη – κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά – και το τελευταίο 15λεπτο οι δείκτες διολίσθησαν.

Ο Γενικός Δείκτης  έχανε νωρίτερα ενδοσυνεδριακά μέχρι 4,26%,  σημειώνοντας χαμηλό στις 798,28 μονάδες. Ανέκαμψε στη συνέχεια σε -1,64% και απώλειες 2,69% στις 811,34 μονάδες.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,51% στις 2.053,28 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -6,42% και λίγο πριν από τις 4:00 κάλυψε αυτές τις απώλειες, επιστρέφοντας στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος. Ακολούθησε νέα «βουτιά», με τερματισμό στο -4,19%.  
ΟΛες οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Attica (-6,9%).   Ακολούθησαν Alpha  -5,9%, Πειραιώς -5%,  Τρ. Ελλάδος -3,6%, Eurobank -3,4%, Εθνική -2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο Σαράντης (+0,8%).  Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -6,2%, Jumbo -5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -4,7%,  Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ -4,4%, Motor Oil,  ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +9,7%, Ικτίνος +8,9%, Intralot και Πλαστικά Θράκης +2%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες Autohellas, Quest και Intercontinental -4,4%,  MIG -4%, Cenergy -3,9%, Elton -3,7%.

 

Διαβαστε επισης