Στοίχημα που έχει ελπίδες… κέρδους ή ανεδαφικό όραμα που αγγίζει τα όρια της ουτοπίας; Η κυβέρνηση έχει μπροστά της περίπου 30 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση-μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου- και να αποκτήσει τη δυνατότητα ξεκλειδώματος της συζήτησης για το χρέος. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η κουβέντα για λύση στο χρέος θα μετακυλήσει προς το τέλος του 2017 και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στη Γερμανία. Καμία ελληνική κυβέρνηση στα μνημονιακά χρόνια, δεν έχει επιτύχει να φέρει εις πέρας μια αξιολόγηση σε περίπου ένα μήνα. Εκ των προτέρων λοιπόν το εγχείρημα είναι εξόχως δύσκολο και η κυβέρνηση δεν διακινδυνεύει να το θέσει ως άμεσο στόχο, προκειμένου να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν-ως οφείλουν- ότι θα δώσουν την μάχη, ωστόσο όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, υπάρχει έκδηλη τάση για χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών, αναφορικά με το χρέος.
Κάνοντας υπόθεση εργασίας και υιοθετώντας το πιο ευνοϊκό σενάριο που κάνει λόγο για ολοκλήρωση εντός του επόμενου μήνα της β΄ αξιολόγησης, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει να ανοίξει δικαιωματικά και σε άκρως υψηλό (θεσμικό και πολιτικό) επίπεδο, τη συζήτηση για την λύση στο χρέος. Και αυτό φυσικά θα γίνει με την πιστοποίηση των Θεσμών, που είναι θετικά διακείμενοι στην προσπάθεια για παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος ως το τέλος του χρόνου, με την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι η Ελλάδα θα έχει κάνει τα προαπαιτούμενα, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν την δεύτερη αξιολόγηση. Ποιες είναι οι θέσεις του κουαρτέρου των Θεσμών:
Κομισιόν: Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ταχθεί δημόσια όλο αυτό το διάστημα, στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και την δημιουργία «οδικού χάρτη» για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Όλα αυτά βάση της συμφωνίας της 25ης Μαϊου.
ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει μετά επί επιτάσεως την παραμετροποίηση των μέτρων που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος. Αυτό θα δώσει την θεσμική «θωράκιση» στην ΕΚΤ προκειμένου να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ESM: Σε ότι αφορά στον ESM, έχει έτοιμη την έκθεση για την λήψη και εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και συντάσσεται στην κατεύθυνση της λύσης του ζητήματος. Ωστόσο προς το παρόν οι προθέσεις των ιθυνόντων του, προσέκρουαν στην γερμανική αντίδραση.
ΔΝΤ: Γνωστή η θέση του ΔΝΤ, που ζητάει άμεση ελάφρυνση του χρέος όπως επίσης και αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2018 και μετά.. Βεβαίως μαζί με την απομείωση του χρέους, το Ταμείο απαιτεί και νέα μέτρα στη φορολογία και τροποποιήσεις στο Ασφαλιστικό.
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα…
Το μομέντουμ για την κυβέρνηση μοιάζει θετικό, καθώς πλην της Γερμανίας, το σύνολο του κουαρτέτου των δανειστών, δείχνει να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις, σχετικά με το χρέος, τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων και την οριοθέτηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Όπως αναφέρθηκε, το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού σ’ αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση ενδεχομένως να εμπεριέχει και επιπρόσθετα μέτρα. Ακόμη λοιπόν και σε περίπτωση έγκαιρης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να βρεθεί και πάλι απολογούμενη στο εσωτερικό, αν τυχόν συναινέσει σε νέα μέτρα. Το αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους θα αποδυναμωθεί σημαντικά, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση, τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, ψάχνει ένα μικρό θαύμα. Οι δανειστές όπως έδειξαν στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης, έχουν… άγριες διαθέσεις και ο τόπος συνεννόησης-συμβιβασμού με την κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά θολός, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.