Στο κόκκινο παραμένουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διπλωματικών διαξιφισμών που έχουν προηγηθεί και αναμένεται να έχουν και συνέχεια. Χθες στο «κάδρο» μπήκε και η Εκκλησία, με την Μόσχα να ισχυρίζεται ότι η Αθήνα αρνείται να εκδώσει βίζα σε Ρώσους κληρικούς και να ζητά εξηγήσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Το τελευταίο, που διατήρησε στάση αναμονής, αναμένεται σήμερα να περάσει στην αντεπίθεση.
Η ελληνική απάντηση θα σχετίζεται με τα πρόσφατα ρωσικά αντίποινα, δηλαδή με τις αποφάσεις της Μόσχας να απελάσει τον Εμπορικό Ακόλουθο και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα, του στενού συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά, Γιώργο Σακελλαρίου. Η απάντηση δεν θα περιλαμβάνει νέες απελάσεις, αφού το ΥΠΕΞ εκτιμά ότι η επιλογή «δρακόντειων» αντιμέτρων, θα προκαλέσει επιπρόσθετη όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών και δημιουργία μιας μη αναστρέψιμης διπλωματικής κατάστασης, που δύναται να οδηγήσει Αθήνα και Μόσχα στα άκρα.
Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ενημερώσει Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα ρωσικά αντίποινα, καθώς και για τις επόμενες δράσεις που προτίθεται να λάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Το ιστορικό της διπλωματικής σύγκρουσης
Η διπλωματική αντιπαράθεση Αθήνας-Μόσχας ξεκίνησε όταν στις 11 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ απέλασε δύο Ρώσου διπλωμάτες και απαγόρευση την είσοδο στην Ελλάδα άλλων δύο, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να μπλοκάρουν την Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό. Η ρωσική «αρκούδα» βρυχήθηκε και πριν από τέσσερις ημέρες προχώρησε στα αντίποινα με τα οποία απειλούσε την Ελλάδα.
Το τελευταίο επεισόδιο στο διπλωματικό σίριαλ ανάμεσα στις δύο χώρες, προστέθηκε χθες, με τον ισχυρισμό της Μόσχας, ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος αρνήθηκε να εκδώσει βίζα σε Ρώσους κληρικούς.