Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο επίκεντρο.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς o πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, φτάνοντας το 9,1% σε ετήσια βάση και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό αυτό, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με 8,6% τον Μάιο, θεωρείται ένα νέο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 1% τον Μάιο. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε το 8,8% σε ετήσια βάση και το 1,1% σε μηναία βάση τον Ιούνιο. Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα. Όσο για τα τρόφιμα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση. Ο υψηλός πληθωρισμός ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και συνιστά απειλή για την ανάπτυξη αφού η κατανάλωση είναι ο κινητήριος μοχλός για την αμερικανική οικονομία. Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ξεκίνησε από τον Μάρτιο να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των τιμών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε χθες ότι η αποτροπή της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ θα είναι μία “ουσιαστική πρόκληση,” καθώς αναθεώρησε και πάλι πτωτικά την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2022, στο 2,3% από 2,9% στα τέλη Ιουνίου. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής ζήτησης. Το ΔΝΤ μείωσε επίσης την πρόβλεψη για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, στο 1% από 1,7% στις 24 Ιουνίου, όταν και έγινε μία συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους για την ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών. Η τελική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή αναθεωρήθηκε προκειμένου να αντανακλά τις διορθώσεις προς τα κάτω για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά και για τα στοιχεία μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης τον Μάιο. Ωστόσο, η ίδια αναφορά δίνει έμφαση στις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού αλλά και στις ουσιαστικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των τιμών. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε ευρεία βάση “δρομολογεί συστημικούς κινδύνους τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την παγκόσμια οικονομία”. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed θα πρέπει να βοηθήσει για τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την εκτίμηση για πληθωρισμό στο 6,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η εξέλιξη αυτή θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την οικονομική ύφεση. Ο Άντριου Χοντζ, οικονομολόγος του ΔΝΤ με αρμοδιότητα στο δυτικό ημισφαίριο ανέφερε σε ανάρτησή του, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών θα επιβραδύνουν την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης “περίπου στο μηδέν από τις αρχές του επόμενου χρόνου” χαλαρώνοντας την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα. “Η επιβράδυνση της ζήτησης θα αυξήσει την ανεργία περίπου στο 5% από τα τέλη του 2023, οδηγώντας σε μείωση των μισθών” επεσήμανε ο ίδιος. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην παρουσίαση των πολιτικών του ταμείου προς την αμερικανική κυβέρνηση, κάλεσε για την ψήφιση των προτάσεων του προέδρου Μπάιντεν που είναι σε στασιμότητα αναφορικά με το κλίμα, αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες, λέγοντας ότι αυτές θα οδηγήσουν σε αυξημένη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, η οποία θα μπορούσε να χαλαρώσει τον πληθωρισμό, ενώ θα βοηθούσε στην εξυπηρέτηση του στόχου μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.
Αναπάντεχη ανάπτυξη 0,5% σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το Μάιο, μετά την πτώση 0,2% του Απριλίου (αναθεωρημένη από πτώση 0,3%), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 0,1%. Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από την έκρηξη των κρατήσεων για διακοπές και τη μεγάλη αύξηση των ραντεβού σε γιατρούς. Κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μηδενική ανάπτυξη τον Μάιο εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής. Η μεταποιητική παραγωγή και οι κατασκευές επεκτάθηκαν επίσης πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Οι επισκέψεις σε γενικούς ιατρούς αυξήθηκαν κατά 15% τον Μάιο στην Αγγλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις υπηρεσίες. Τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα στα καταστήματα και στις εξόδους τους, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν μείωση 0,5% στο λιανικό εμπόριο και 5,3% συρρίκνωση σε αθλητισμό, διασκέδαση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες τον Μάιο. Ωστόσο, υπήρξε άνοδος στη δραστηριότητα ταξιδιωτικών πρακτορείων καθώς οι οικογένειες έκαναν κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η παραγωγή στον ταξιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 11% τον μήνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας «βλέπει» συρρίκνωση το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από δύο χρόνια στασιμότητας. Το ΑΕΠ είναι τώρα 1,7% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του. Μια έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές αυτή την εβδομάδα έθεσε τον κίνδυνο ύφεσης στην Βρετανία τους επόμενους 12 μήνες στο 45%, τρεις φορές υψηλότερο από την πιθανότητα που καταγράφηκε όταν η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2022.
Αυξημένος κατά 8,2% ήταν ο πληθωρισμός στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σύμφωνα με το Reuters, σε μη εναρμονισμένη βάση o ετήσιος πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε στο 7,6%, ενώ μηνιαίως οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%. Οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν 38% και οι τιμές τροφίμων κατά 12,7% ετησίως. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των υπηρεσιών ήταν 2,1% υψηλότερες επίσης ετησίως.
Άνοδο, ανώτερη των προσδοκιών, κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, κατά τον Μάιο. Συγκεκριμένα, η Eurostat γνωστοποίησε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες του ευρώ ανέβηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και κατά 1,6% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές περίμεναν ενίσχυση 0,3% τόσο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όσο και με τον Μάιο του 2021. Η παραγωγή μη διαρκή καταναλωτικών αγαθών, όπως τρόφιμα ή είδη ένδυσης, ανέβηκε κατά 2,7%, και των κεφαλαιουχικών αγαθών, τα οποία συνήθως αντανακλούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, κατά 2,5%. Η τελευταία σημείωσε άνοδο επίσης κατά 0,9% σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά μέσα στο 2022. Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η οποία ήταν έντονα υψηλότερη από ό,τι το 2021, κατά 1,4% τον Μάιο. Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ για την ενέργεια μειώθηκε κατά 3,3%. Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία και την Ελλάδα, ενώ οι μεγαλύτερες πτώσεις στη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Στην Ελλάδα η βιομηχανική παραγωγή ανέβηκε κατά 2,6% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με το περασμένο έτος ήταν ενισχυμένη κατά 3,3%.
Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του δολαρίου. Η σημερινή διολίσθηση στο χαμηλό των 0,9998 δολαρίων έρχεται ως συνέχεια των ισχυρών πιέσεων που δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy De Galhau, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, καθώς τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα μπορούν να ωθήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό που ήδη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Twitter Inc προσέφυγε σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ εναντίον του Ίλον Μασκ επειδή παραβίασε τη συμφωνία εξαγοράς της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να τον αναγκάσει ολοκληρώσει την εξαγορά για την τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, όπως είχε συμφωνηθεί.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 412.91 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.99%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,453.35 μονάδες, με πτώση 0.97%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,155.9 μονάδες, χάνοντας 0.75%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,754.4 μονάδες, με βουτιά 1.17%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,000.24 μονάδες, διολίσθησε 0.73%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,294 μονάδες, με απώλειες 0.89%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,941.83 μονάδες, πέφτοντας 0.91%.