Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αξιολογούνται από τους επενδυτές οι χθεσινές τοποθετήσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνάρτηση με τα σημερινά μακροοικονομικά αποτελέσματα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Από την τελευταία μας συνάντηση, η οικονομία έχει δείξει σταθερή βελτίωση», υποστήριξε ο Πάουελ επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός και θα υποχωρήσει σταδιακά: "Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού. Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών", ανέφερε ο Πάουελ. O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, "που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας". "Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν", επεσήμανε.

Yψηλό 15ετίας "χτύπησε" τον Ιούνιο, η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης, αγγίζοντας καθώς η χαλάρωση των μέτρων lockdown και η απελευθέρωση της «εγκλωβισμένης» ζήτησης οδήγησαν σε «έκρηξη» στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 58,0 μονάδες από 55,2 τον προηγούμενο μήνα, ο σύνθετος PMI στις 59,2 από 57,1 και ο δείκτης PMI μεταποίησης στο 63,1, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Σε υψηλό 10ετίας διαμορφώθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ στη Γερμανία, με άνοδο από ώθηση των υπηρεσιών και τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit (που αντιστοιχεί σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας, σημείωσε άνοδο στις 60,4 μονάδες από τις 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011 και ήταν υψηλότερο των εκτιμήσεων για 57,5 μονάδες. Η άνοδος αποδίδεται στην ισχυρή ανοδική πορεία του ΡΜΙ υπηρεσιών στις 58,1 μονάδες τον Ιούνιο από τις 52,8 μονάδες τον Μάιο, καθώς οι αρχές συνέχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό. Η ισχυρή παραγωγή σε συνδυασμό με τα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό, οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση των πιέσεων στις τιμές, με τον πληθωρισμό να ενισχύεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ ο τομέας της μεταποίησης στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο. Ο δείκτης PMI της IHS Markit ανέβηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στις 62,6 μονάδες από 62,1 έναν μήνα νωρίτερα. Ο δείκτης που μετράει τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών σημείωσε απώλειες, όντας στις 64,8 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή παροδική βουτιά του Bitcoin κάτω από τα 30.000 δολάρια έφερε ανησυχίες για τα κρυπτονομίσματα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 453.86 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.56%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,085.62 μονάδες, με πτώση 0.91%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,077.4 μονάδες, χάνοντας 0.18%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,460.8 μονάδες, με βουτιά 1.12%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,551.07 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.91%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,079.5 μονάδες, με άνοδο 0.93%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,956 μονάδες, πέφτοντας 1.07%.