Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ με ώθηση από τις αποφάσεις και τις προβλέψεις της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς  η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για το 2020 αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη απ’ όσο προβλεπόταν αλλά η ανάκαμψη θα είναι λιγότερο ισχυρή κατά τα επόμενα έτη, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι «αβέβαιος», διαπιστώνοντας όμως ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι γενικά καλή, σε σύγκριση με το επίπεδό της πριν από την πανδημία της Covid-19. «Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε, σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας είχε διακοπεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού», είπε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σημείωσε όμως ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες «που απαιτούν γενικά τη συνάθροιση ανθρώπων (…) είναι ακόμη αρκετά μειωμένες». Το ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 3,7% φέτος, ενώ τον Ιούνιο η Fed εκτιμούσε ότι η μείωση αυτή θα φτάσει ακόμη και το 6,5%. Η ανάκαμψη, τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν: 4% το 2021 (από 5%) και 3% το 2022 (από 3,5%) για να πέσει στο 2,5% το 2023. Η ανεργία, που τον Φεβρουάριο είχε πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μισό αιώνα, στο 3,5%, εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 7,6%, ποσοστό καλύτερο από το 9,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τον Ιούνιο. Τα στοιχεία του Αυγούστου ήταν καλύτερα από το προβλεπόμενο, με την ανεργία να έχει ήδη μειωθεί στο 8,4%, μετά το ιστορικό «άλμα» στο 14,7% τον Απρίλιο. «Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη» της πανδημίας, τόνισε η Fed στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. «Η τρέχουσα οικονομική κρίση θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε. Για τον πληθωρισμό, η Fed εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 1,2% (αντί για 0,8%) και θα φτάσει τον στόχο του 2% το 2023.

Αμετάβήτα διατήρησε τα επιτόκια, στο 0,1%, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) την Πέμπτη, ενώ άφησε αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 745 δισ. βρετανικές λίρες (966 δισ. δολάρια). Οπως μεταδίδει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν 9-0 για τη διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο σημείο και 9-0 υπέρ του να μη γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Eurostat ανακοίνωσε, σήμερα, τον ετήσιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος μειώθηκε στο -0,2% τον Αύγουστο από 0,4% τον Ιούλιο και 0,3% τον Ιούνιο, ενώ τον ίδιο μήνα του 2019 βρισκόταν στο 1%. Το προηγούμενο έτος ήταν στο 1,4%. Όπως αναφέρει η Eurostat, τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη συνεισφορά στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης προήλθε από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα (+0,33%), τις υπηρεσίες (+0,30%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (-0,03%) και την ενέργεια (-0,77%). Αξίζει να σημειωθεί πως δίχως την κατηγορία της ενέργειας και τα τρόφιμα, ο δομικός πληθωρισμός έπεσε στο 0,4% τον Αύγουστο, από 1,2% τον Ιούλιο και 0,8% τον Ιούνιο.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου η Κίνα έγινε ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ενώ τη θέση αυτή κατείχαν προηγούμενα οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 4,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε σύγκριση με αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019, ενώ οι εισαγωγές της ΕΕ από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,7%. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα κατέγραψαν μία μικρή μείωση κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,9%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η πανδημία και η οικονομική κρίση επηρεάζουν τις πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων της ΕΕ σημείωσε και ισχυρή πτώση κατά 18,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Με εξαίρεση την Κύπρο (+ 14,1%), όλες οι χώρες της περιοχής σημείωσαν απώλειες σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Η Ιταλία είχε τις καλύτερες επιδόσεις, με ελαφρά πτώση 0,4%, ενώ οι ισχυρότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-20,0%) και στη Γαλλία (-19,8%). Οι ευρωπαϊκές ταξινομήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά όχι τόσο απότομα όσο τους προηγούμενους μήνες, δείχνοντας μια αργή ανάκαμψη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης που επλήγη σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, η ζήτηση στην ΕΕ για επιβατικά αυτοκίνητα μειώθηκε κατά 32,0%. Συνολικά, 6.123.852 νέα αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, σχεδόν 2,9 εκατομμύρια λιγότερα από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρσι. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ, η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-40,6%) μέχρι στιγμής φέτος, ακολουθούμενη από την Ιταλία (-38,9%), τη Γαλλία (-32,0%) και τη Γερμανία (-28,8%). Τον Ιούλιο του 2020, οι εγγραφές νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν σχετικά μικρή μείωση 5,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Επτά από τα 27 κράτη μέλη σημείωσαν αύξηση τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (+ 3,9%) και της Ισπανίας (+ 1,1%). Εκτός της περιμέτρου της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 11,3%), η Ισλανδία (+ 44,5%) και η Νορβηγία (+ 6,5%) παρουσίασαν επίσης τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Οι πωλήσεις της VW μειώθηκαν κατά 24,2% τον Αύγουστο, ενώ οι Renault και PSA ανέφεραν πτώση 22,8% και 19% αντίστοιχα. Η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία BMW σημείωσε αύξηση 6,3% στις εγγραφές, ενώ οι πωλήσεις της αντιπάλου Daimler μειώθηκαν κατά 17,4%.

H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ. «Πιθανόν θα υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη καθώς αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τα lockdowns, αλλά η πλήρης ανάκαμψη ίσως χρειαστεί έως και πέντε χρόνια», δήλωσε η Ράινχαρτ σε παρέμβασή της, εξ αποστάσεως, σε συνέδριο στη Μαδρίτη. Η Ράινχαρτ δήλωσε ότι η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες και θα επιτείνει τις ανισότητες καθώς οι φτωχότεροι θα πληγούν πιο σκληρά από την κρίση στις πλούσιες χώρες και οι φτωχές χώρες θα πληγούν περισσότερο από τις πλούσιες. Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, τα ποσοστά φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν μετά την κρίση, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 371.76 μονάδες, μειωμένος κατά 0.37%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,315.65 μονάδες, με πτώση 0.69%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,050.3 μονάδες, πέφτοντας 0.46%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,206.4 μονάδες, με βουτιά 0.37%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,039.5 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.69%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,735.5 μονάδες, με απώλειες 1.14%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,085 μονάδες, χάνοντας 0.36%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις