Αγορές

Στο "κόκκινο" η Wall - Σχεδόν 140 μονάδες έχασε ο Nasdaq


Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στη Federal Reserve και τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, καθώς απώλειες σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ ήταν και κατώτερες των προσδοκιών. Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι νέες θέσεις εργασίας έπεσαν στις 199.000 τον τελευταίο μήνα του 2021 από 240.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 3,9% από 4,2% προηγουμένως, όντας σε νέο πανδημικό χαμηλό. Επίσης, αύξηση σημείωσαν οι μισθοί, αφού το μέσο ωρομίσθιο ανέβηκε 4,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έκαναν γνωστό πως στελέχη της τράπεζας δήλωσαν ότι η ενίσχυση της οικονομίας και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως δίνοντας σήμα για μια πιο επιθετική πολιτική. Επίσης, συζητήθηκε και η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, ύψους 8,9 τρισ. δολαρίων. 

Επίσης, στις ΗΠΑ, «η Ομικρον έχει ήδη συνέπειες», όπως διαπιστώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Moody's Mark Zandi, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη 2,2% κατά το πρώτο τρίμηνο στην πρώτη οικονομία του κόσμου, έναντι 5,2% πριν η Ομικρον έλθει στο προσκήνιο. Η διαταραχή αναμένεται, ωστόσο, να αμβλυνθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.Πριν από τη Ομικρον, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρωζώνη βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Ο ρυθμός του μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω. «Οι άνθρωποι που μένουν στα σπίτια τους εξαιτίας τις Ομικρον έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ξοδέψουν τα χρήματά τους για καταναλωτικά αγαθά παρά για υπηρεσίες όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία», τονίζει ο Jack Kleinhenz, επικεφαλής οικονομολόγος της Αμερικανικής Εμπορικής Ομοσπονδίας (NRF). Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονταν ήδη σε υπερθέρμανση, γεγονός που οδηγεί σε ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών. Μία άνοδος της ζήτησης που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση τιμών. Αυτό είναι το σενάριο που ανησυχεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FΕD), που προσανατολίζεται στην επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Οι νοσηλείες λόγω της Covid-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν σε νέο υψηλό ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2021, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων. Οι νοσηλείες αυξάνονται σταθερά από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η Όμικρον έγινε το κυρίαρχο στέλεχος, ξεπερνώντας τη Δέλτα, μολονότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Όμικρον πιθανότατα θα αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρα σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αν και ίσως προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο τεράστιος αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να καταπονήσει τα νοσοκομεία, κάποια από τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες, λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε δει ακόμη την κορύφωση (του κύματος) στις ΗΠΑ», σχολίασε η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Σχολεία και επιχειρήσεις καταγράφουν επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 662.000 νέα κρούσματα της Covid-19, ενώ την Δευτέρα οι μολύνσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Κατά μέσο όρο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται 597.000 νέες μολύνσεις. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται με Covid-19 σχεδόν 123.000 άνθρωποι και φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των 132.000 ασθενών που είχε καταγραφεί πριν από περίπου έναν χρόνο. Οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί, περίπου στους 1.400 ημερησίως, πολύ κάτω από τους αριθμούς-ρεκόρ του περασμένου έτους, ωστόσο η Ουαλένσκι σημείωσε ότι «παρατηρούμε ότι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται». Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, ρεκόρ νοσηλευομένων ασθενών καταγράφεται αυτές τις ημέρες στο Ντέλαγουερ, το Ιλινόι, το Μέριλαντ, την Πενσιλβάνια, το Οχάιο, το Βερμόντ και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Μια χιονοθύελλα έπληξε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ένα μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ, παραλύοντας τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, αλλά και τα σχολεία, πολλά εκ των οποίων ήδη υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας. Από τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον, μέχρι τα σύνορα με τον Καναδά, το στρώμα του χιονιού ξεπερνά σε κάποιες περιοχές τα 30 εκατοστά, όπως στο Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη και το Ρόουντ Άιλαντ. Νωρίς το πρωί η Γέφυρα του Μπρούκλιν και η Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης έμοιαζαν με καρτ-ποστάλ: καλυμμένες με χιόνι, με απόλυτη ησυχία, γεγονός σπάνιο στη μητρόπολη των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων. Λόγω της χιονοθύελλας ακυρώθηκαν περίπου 1.400 πτήσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware. Στο αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης ματαιώθηκε σχεδόν το ένα τρίτο των προγραμματισμένων πτήσεων ενώ το αεροδρόμιο JFK ανακοίνωσε ότι 221 αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Παρόμοια η κατάσταση και στο αεροδρόμιο της Βοστόνης. Η χιονόπτωση και οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Στη Νέα Υόρκη, ιδίως στα βόρεια προάστια, από νωρίς είχαν βγει στους δρόμους τα εκχιονιστικά μηχανήματα. «Δεν θα μας σταματήσει μια χιονοθύελλα», είπε στην εφημερίδα New York Post ο νέος δήμαρχος της πόλης, Έρικ Άνταμς. Για να αποφευχθούν τυχόν δυστυχήματα στους δρόμους, οι υπηρεσίες μεταφορών της Πολιτείας ζήτησαν από τους πολίτες να μετακινούνται με αυτοκίνητο μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης. Στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ και στο Κεντάκι οι κυβερνήτες είχαν κηρύξει την περιοχή τους σε κατάσταση ανάγκης από το βράδυ της Πέμπτης. Τα περισσότερα δημόσια σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, όπως και πολλές τράπεζες, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν εξάλλου περίπου 56.000 καταναλωτές στη Βιρτζίνια.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις σχεδόν αμετάβλητος στις 36,231.66 μονάδες.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,678.1 μονάδες, χάνοντας 0.38%

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 14,935.9 μονάδες, με πτώση 0.96%.

O χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου ανέβηκε κατά 8,20 δολάρια ή 0,5%, στα 1.797,40 δολάρια η ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου διολίσθησε κατά 56 σεντς, ή 0,7%, στα 78,90 δολάρια ανά βαρέλι. ενώ το  Brent παραδόσεως Μαρτίου έπεσε 24 σεντς ή 0,3%, όντας στα 81,75 δολάρια.

Διαβαστε επισης