Αγορές

Στο "κόκκινο" η Wall


Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ οι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα φέρνουν μνήμες από το 2008.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, καθώς αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε από την SVB Financial Group, μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank. Η SVB Financial Group έκανε γνωστό πως έχει περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αιτούμενη να ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Νέα Υόρκη. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η τράπεζα να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία και να αποπληρώσει τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ομολόγων.

Έντεκα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεσμεύθηκαν χθες, Πέμπτη, να στηρίξουν την First Republic, την 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ βάσει ενεργητικού, καθησυχάζοντας τους φόβους των αγορών για μια νέα τραπεζική κατάρρευση ύστερα από αυτές των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate την τελευταία εβδομάδα. Μια προσπάθεια που χαιρετίστηκε από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), το υπουργείο Οικονομικών και δύο χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστικούς φορείς, καθησυχάζοντας κάπως τους τρομοκρατημένους επενδυτές για τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες, ανακοίνωσε πως ύστερα από ανάπτυξη 3,2% πέρυσι, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάπτυξη 2,6%. Στις ενδιάμεσες οικονομικές του προβλέψεις, ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2,2% στις προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις του Νοεμβρίου, επικαλούμενος τη μείωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τη χαλάρωση στην Κίνα των περιορισμών για την COVID. Την επόμενη χρονιά, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,9% --συγκριτικά με 2,7% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο-- καθώς εξασθένησε το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Επίσης προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) θα υποχωρήσει από το 8,1% πέρυσι στο 5,9% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2024 – και πάλι αρκετά υψηλότερα πάνω από τους στόχους παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες. Ο Οργανισμός προέβλεψε ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν στο 5,25-5,5% στις ΗΠΑ και στο 4,25% στην ευρωζώνη και τη Βρετανία με την υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανόν να επιτρέπει μια «ήπια» χαλάρωση την επόμενη χρονιά.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί από το 1,5% φέτος στο 0,9% την επόμενη χρονιά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση. Με την αμερικανική αγορά εργασίας να αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο, η πρόβλεψη για φέτος ήταν αυξημένη από το 0,5% τον Νοέμβριο και μειωμένη από το 1,0% για το 2024. Χάρη στη χαλάρωση των μέτρων για την COVID, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,3% φέτος και 4,9% το 2024, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου για 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα. Η προοπτική για την ευρωζώνη επίσης βελτιώθηκε χάρη στη μείωση στις τιμές ενέργειας με το μπλοκ να αναμένεται να δει ανάπτυξη φέτος 0,8% και 1,5% το 2024. Οι προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ ήταν για ανάπτυξη 0,5% και 1,4%, αντίστοιχα.

Απώλειες κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επέσε στις 63,4 μονάδες από 67 τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πως θα μείνει στα ίδια. Οι προσδοκίες για το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται ο πληθωρισμό σε βάθος ενός έτους διολίσθησαν στο 3,8% από 4,1% προηγουμένως. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στα εργοστάσια της παρέμεινε αμετάβλητη, κατά τον Φεβρουάριο, ενώ η μεταποίηση ενισχύθηκε. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή έμεινε στα ίδια μετά την αύξηση 0,3% τον Ιανουάριο.  Η μεταποίηση ανέβηκε 0,1% μετά την άνοδο 1,3% τον προηγούμενο μήνα, όμως συρρικνώθηκε το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 31,861.98 μονάδες, με πτώση 1.19%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,916 μονάδες, χάνοντας 1.12%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,630.51 μονάδες, με απώλειες 0.74%.

O χρυσός παραδόσεως Απριλίου αυξήθηκε 50,50 δολάρια ή 2,6%, στα 1.973,50 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 5,7% στην εβδομάδα.

Διαβαστε επισης