Πολιτική

Στο κόκκινο η Ασία με φόντο Fed, γεν και πετρέλαιο


Απογοητευτική ήταν η εικόνα της ασιατικής αγοράς την εβδομάδα μεταξύ 4 και 8 Απριλίου, με τους ασιατικούς δείκτες να καταγράφουν ηχηρές απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μαρτυρώντας την ανησυχία και την απαισιοδοξία των επενδυτών. 

Από τη μία τα μάκρο, από την άλλη ο εξελίξεις της επικαιρότητας, άσκησαν έντονες πιέσεις στους δείκτες, ωθώντας τους σε απώλειες, γεγονός που αποτυπώνει την μεταβλητότητα της αγοράς. 

ΗΠΑ

Αέρας αισιοδοξίας φέρεται πως φυσά στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, μετά την γνωστοποίηση των ενθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση που αντιστάθμισαν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση και την μεταποίηση στις ΗΠΑ  επιβεβαιώνουν την σταθερή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και δείχνουν σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.  

Αυτή άλλωστε ήταν και η τοποθέτηση της ίδιας της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία κατά τη διάρκεια ομιλίας της εξάλειψε όλες τις κατηγορίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve τον Δεκέμβριο έκανε λάθος που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, και υπογράμμισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει πραγματοποιήσει δραματική πρόοδο από την οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς λεχθεί . 

Το αισιόδοξο αυτό κλίμα εκτίναξε τα αμερικανικά χρηματιστήρια και έδωσε πνοή και στα ασιατικά, άνοδος όμως που σύντομα ανακόπηκε από το πετρέλαιο.

Πετρέλαιο

Νέα βουτιά πραγματοποίησαν οι τιμές του μαύρου χρυσού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με το WTI να βουλιάζει στα 36 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω αμφιβολιών για το πάγωμα της παραγωγής. 

Αιτία της κατακόρυφης αυτής πτώσης δεν είναι άλλη από τις δηλώσεις της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες φούντωσαν τις αμφιβολίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής από τους βασικούς εξαγωγείς πετρελαίου. Ειδικότερα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του σαουδαραβικού θρόνου, ανέφερε η χώρα του θα παγώσει την παραγωγή πετρελαίου μόνο εάν υιοθετήσουν το μέτρο αυτό το Ιράν και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου.

Οι δηλώσεις αυτές του πρίγκηπα άγχωσαν τους επενδυτές, και έριξαν τους ασιατικούς δείκτες. 

Γεν 

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι εξαιτίας των ανησυχιών για το αποδυναμωμένο γεν, μετά το ανοδικό ξέσπασμα των προηγούμενων ημερών. 

Οι επενδυτές της περιοχής εκφράζουν τις ανησυχίες τους για  την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν την ανάπτυξη, σε μία εποχή που η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι υποτονική. Οι ανησυχίες αυτές αφορούν τόσο την Federal Reserve, όσο και την Bank of Japan, η οποία αποδεικνύεται ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει το γεν χαμηλότερα εν μέσω της νομισματικής χαλάρωσης. 

Το ιαπωνικό νόμισμα κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, ενώ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 2,6% από την αρχή της εβδομάδας. 

Το ισχυρό νόμισμα συνήθως πλήττει τις εξαγωγές της χώρας, καθώς καθιστά το εκάστοτε εξαγώγιμο προϊόν ακριβότερο στο εξωτερικό. 

Μάκρο 

Όσον αφορά στα μάκρο που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, ο κινεζικός δείκτης PMI της Caixin για τον κλάδο των υπηρεσιών έδειξε ανάκαμψη της δραστηριότητας τον Μάρτιο, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποφύγει μια ραγδαία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 52,2 μονάδες τον Μάρτιο από 51,2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.

Ακόμη, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ιαπωνία σημείωσε άλμα 6% τον Φεβρουάριο στα 2,43 τρισ. γεν. Πρόκειται για τον 20ο συνεχόμενο μήνα αύξησης, ενώ το τελικό μέγεθος ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν πλεόνασμα 2 τρισ. γεν.