Αγορές

Στο "κόκκινο" γύρισαν οι αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τα νέα μέτρα που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε πως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ.: συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης). Επίσης, το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει. Τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022. Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP της ΕΚΤ θα συνεχισθούν με τον ρυθμό των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, μαζί με τις επιπλέον αγορές 120 δισ. ευρώ που έχουν αποφασισθεί για το πρόγραμμα αυτό έως το τέλος του έτους. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές ομολόγων με βάση το APP θα συνεχισθούν όσον είναι αναγκαίο και θα σταματήσουν λίγο πριν από την αύξηση των βασικών επιτοκίων της. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%.

Αργότερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Κρ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει "πιάσει πάτο" τον Μάιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Συνακόλουθα εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη. Ωστόσο -όπως υπογράμμισε- εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης. Όπως διευκρίνισε η ίδια, τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, στις συμπεριφορικές και στις αντιδράσεις των οικονομικών παραγόντων. «Οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 δισ. ευρώ, για την ανακούφιση καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα θετική μνεία έκανε δε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική πορεία. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό από τον επιθυμητό στόχο (πλησίον του 2) καθώς για φέτος εκτιμάται αύξηση του μόλις κατά 0,3%, κατά 0,8% το 2021 και κατά 1,3% το 2022. Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τις συνέπειες που ενέχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE (ποσοτική χαλάρωση), η Kριστίν Λαγκάνρτ επανάλαβε ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τρόπο που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την ελπίδα της ότι συντόμως θα βρεθεί μία λύση.

Νωρίτερα, νέα πτώση – ρεκόρ κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αφού οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,7% σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 19,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μειώσεις 15% και 22,3%, αντίστοιχα. Η μηνιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη από το 1999 που ανατρέχουν τα στοιχεία της Eurostat, υπερβαίνοντας την πτώση 11,1% που καταγράφηκε τον Μάρτιο. Η ετήσια πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ από το 2000 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ενώ ήταν επίσης τετραπλάσια σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου 2009, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009. Το μόνο αισιόδοξο σημείο ήταν η μηνιαία αύξηση κατά 10,9% στις ταχυδρομικές παραγγελίες και τις αγορές μέσω διαδικτύου. Ακόμη και οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού όπως και φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων σημείωσαν πτώση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων αφορούσαν τα καύσιμα αυτοκινήτων και τα ρούχα, παπούτσια και υφάσματα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε μηνιαία βάση σημειώθηκαν στη Μάλτα και την Ιρλανδία, ενώ σε ετήσια βάση στη Γαλλία και την Ισπανία. Δεν υπήρχαν στοιχεία για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Φινλανδία ήταν η μοναδική χώρα που κατέγραψε μηνιαία αύξηση των λιανικών πωλήσεων (0,3%).

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 366.02 μονάδες, χάνοντας 0.79%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,262.25 μονάδες, με απώλειες 0.22%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6,342.05 μονάδες, πέφτοντας 0.63%.    

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,428.1 μονάδες, με βουτιά 0.47%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,011.98 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.21%.

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 19,650.5 μονάδες.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,571 μονάδες, με πτώση 0.73%.