Ωρες αγωνίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας ζούν οι αγορές, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα, καθιστώντας επιβεβλημένη τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ανησυχίες αποτυπώνονται στην πορεία χρηματιστηριακών δεικτών, μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων, που παρουσιάζουν πλέον έντονη μεταβλητότητα. Το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα και το ευκίνητο κερδοσκοπικό χρήμα μετακινείται σε ασφαλέστερα καταφύγια, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια.
Πρόσκαιρη αναλαμπή αποδεικνύεται η χθεσινή ανοδική αντίδραση, μετά τη μεγάλη “βουτιά” της Παρασκευής, που εξανέμισε κεφαλαιοποιήσεις άνω του 1,2 τρισ. σε παγκόσμιο επίπεδο και απώλειες περίπου 2,5 δισ. στο ΧΑ.
Πέφτουν οι μετοχές, ενισχύονται τα ομόλογα
Υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων οι χρηματιστηριακοί δείκτες παίρνουν πάλι την κατιούσα, καταγράφοντας σήμερα μεγάλες απώλειες, ενώ το ψυχολογικό κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται, οι προσδοκίες υποχωρούν και όλοι φοβούνται μιά μεγάλη διόρθωση που μπορεί να γίνει αφετηρία καταστροφικού ντόμινο.
Περίπου κατά 1,4% υποχωρούν αυτή την ώρα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX και FTSE-100). Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει και ο ΓΔ του ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης “έγραψε” νωρίτερα -2,77%.
Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης,προσελκύοντας τοποθετήσεις “συντηρητικών” επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Κατά 3,5 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, κατά 2,8 μ.β. του αντίστοιχου γερμανικού.
Σε δοκιμασία στηρίξεων το ΧΑ
Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στις αγορές παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να αυτονομηθεί στην παρούσα φάση και θα ακολουθήσει λίγο-πολύ τις διεθνείς τάσεις. Δεν βρίσκουν λοιπόν πρόσφορο έδαφος τα καλά νέα που έρχονται με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου από τις εισηγμένες εταιρείες.
Προς το παρόν η τεχνική εικόνα προκαλεί ανησυχίες. Ο ΓΔ έχει διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις, και δοκιμάζει τώρα την αντοχή μιάς μεγαλύτερης, στις 857-863 μονάδες. Εαν δεν υπάρξει αντίδραση σήμερα-αύριο και η πτώση συνεχισθεί, μπορεί να βρεί στήριξη στην περιοχή των 835 μονάδων.
Μετοχές και δείκτες
Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες σημείωσαν τα μέχρι στιγμής χαμηλά ημέρας. Εν συνεχεία κινούνται σ' αυτά τα χαμηλά επίπεδα με διακυμάνσεις μικρού εύρους. Εντονότερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, όπου τα τελευταία λεπτά εκδηλώνεται ανοδική “ψευδοαντίδραση”.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,53% στις 857,98 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 859,9 με απώλειες 1,30%
Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,35%, στις 2.060 μονάδες. Στο -0,50% ο FT40M των mid caps,
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -2,77% και τώρα υποχωρεί κατά 1,80%. Attica Bank -12,8%, Alpha -3%, Πειραιώς -2,1%, Εθνική -1,6%, Eurobank -0,9%,αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο ΟΤΕ (+0,5%) και η ΕΥΔΑΠ (+0,3%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Coca-Cola -3%, EXAE και Motor Oil -2,7%, Βιοχάλκο -2,2%, Μυτιληναίος και Lamda -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,7% %.
Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση κέρδη με σημαντικό όγκο συναλλαγών αποκομίζουν οι ΣΙΔΜΑ +3,8%, Byte +3,2%, Τζιρακιάν +2%, Φουρλής και Ολυμπιακή Τεχνική +1,8%. Στον αντίποδα Intralot -5%, Frigoglass και Ευρωσύμβουλοι -4,2%, Ιντρακάτ -3%, Intracom -2,3%.