Σε αδιέξοδο οδηγείται η πολυδιαφημισμένη πρόθεση της διοίκησης της Ελλάκτωρ να εκδώσει νέο ομόλογο με χαμηλότερο επιτόκιο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ομόλογο 670 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,3% και όπως προανήγγειλε (μερικές φορές...), σχεδιάζει νέα ομολογιακή έκδοση 200 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας σε επιτόκιο έως 4%.
Ωστόσο, με τις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά κρατικών και εταιρικών χρεογράφων, η έκδοση ομολόγου και μάλιστα με επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από το προηγούμενο καθίσταται πλέον ανέφικτος στόχος.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η απόδοση του ομολόγου της Ελλάκτωρ είχε εκτοξευτεί στο 13%! Αυτή η κατακόρυφη άνοδος αντανακλά προφανώς κάποιες εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση, τη δυναμική και τις προοπτικές του ομίλου. Είναι λοιπόν απίθανο έως αδύνατο να εκδοθεί νεότερο ομόλογο με αισθητά χαμηλότερη απόδοση κάτω από τις συνθήκες αυτές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από την τραπεζική αγορά, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ελληνική τράπεζα πρόθυμη να καλύψει ομολογιακή έκδοση της Ελλάκτωρ με χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε να πληρωθούν ξένοι ομολογιούχοι που έχουν μεγαλύτερη απόδοση.
Πάντως ακόμα κι αν οι αρμόδιοι της Ελλάκτωρ κατάφερναν να βρούν τα κεφάλαια και δέχονταν κάποιοι από τους υπάρχοντες ομολογιούχους πρόωρη εξόφληση, αυτή πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία.
Τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται εφικτό. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί διαδίδονται αβάσιμα σενάρια. Προφανώς η εταιρεία έχει δυσκολίες να χρηματοδοτεί θυγατρικές και κυρίως να βρίσκει εγγυητικές επιστολές για συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Ωστόσο η διακίνηση μη ρεαλιστικών σεναρίων δεν φαίνεται να βοηθάει στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το υψηλότοκο διεθνές ομόλογο της Ελλάκτωρ διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Βιέννης και όχι πλέον στο Διεθνές Χρηματιστήριο TISE στα Νησιά της Μάγχης, όπου είχε εισαχθεί αρχικά. Από εκεί αποπέμφθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ Ευθ. Μπουλούτας έχει τιμωρηθεί από αρχές εποπτείας της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα και την Κύπρο για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και χειραγώγηση μετοχής. Η εταιρεία υποστηρίζει βέβαια ότι αυτή η μετακίνηση από το TISE στη Βιέννη έγινε αυτοβούλως.