Πολιτική

Στο -1,09% ο ΓΔ, μεγάλος ασθενής οι τράπεζες


Παρότι προσπάθησε αρκετά σήμερα το ΧΑ να κινηθεί ανοδικά –για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης ήταν σε θετικό έδαφος – τελικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,09% υποχωρώντας στις 503,88 μον. λίγο πάνω από την ψυχολογική ζώνη των 500.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη κακή συνεδρίαση του ΧΑ δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν σταθεί εμφανώς καλύτερα μέσα στην εβδομάδα. Κατά το κλείσιμο του ΓΔ, ο DAX είχε κέρδη 0,18% και ο CAC 0,1%. Η Ευρώπη έχει τα προβλήματά της όπως η προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών, στο 3,6%, για φέτος, όμως φαίνεται πως το ΧΑ βασανίζεται από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο. 

Η αίσθηση μεταξύ των επενδυτών αυτή την εβδομάδα ήταν ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Τα μέτρα για το ασφαλιστικό και η βαριά φορολόγηση θα πλήξει τα εισοδήματα και φυσικά τις επενδύσεις. Παρά την αισιοδοξία  αρκετών Ελλήνων αναλυτών ότι τα πράγματα θα "στρώσουν" στο δεύτερο εξάμηνο, για την ώρα το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν οι αναταραχές τόσο στο ΧΑ όσο και στα ξένα χρηματιστήρια λόγω της Κίνας, του πετρελαίου και των διεθνών ειδήσεων που γίνονται ολοένα και πιο αρνητικές. Μάλιστα οι διακυμάνσεις για το ΧΑ αναμένεται να είναι σημαντικότερες λόγω των ανοιχτών θεμάτων που αφορούν την αξιολόγηση και του country risk που συνδέεται με αυτή.

Η Wall Street Journal σχολιάζει ότι όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών τόσο εντείνεται ο κίνδυνος όχι μόνο για πλήγμα στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα, αλλά και για επαναφορά των σεναρίων χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Και ο γερμανικός τύπος θεωρεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο λατρείας, δεν θα έχει άλλη επιλογή σε λίγο από τις πρόωρες εκλογές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις, δηλαδή υπάρχει αποεπένδυση. Θα χρειαστούν 100 δις. ευρώ επενδύσεις τα επόμενα χρόνια να φτάσει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα. 

Εντωμεταξύ έχει αυξηθεί η απαισιοδοξία στην ΗΠΑ λόγω του ισχυρού δολαρίου και της ενδεχόμενης επιμονής της Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι αμερικανικές εξαγωγές για το 2015 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση της επταετίας και αρκετοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ανοσία απέναντι στο δράμα των αναδυόμενων αγορών. Οι ενδείξεις είναι ότι η αναταραχή των αγορών δεν οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των μετοχών οι οποίες έπρεπε κάποια στιγμή να ξεφουσκώσουν αλλά σε μια μεγαλύτερη αλλαγή πορείας. Αυτός είναι ο λόγος που τα κεφάλαια φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές και τοποθετούνται ακόμα και σε αρνητικές αποδόσεις – την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις ορισμένων γερμανικών ομολόγων βρέθηκαν κάτω από το -0,5%.

Η συνεδρίαση

Και σήμερα οι τράπεζες έδειξαν πως είναι ο μεγάλος ασθενής του ΧΑ. Η Eurobank στις 0,548 μον. (-3,52%, η Alpha Bank στα 1,44 (-8,1), η Πειραιώς στα 0,136 (-6,2).

Ο δείκτης των τραπεζών έχασε 5,1% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM έχασε 0,99%. Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 46,3% από την αρχή του έτους.

Οι ανοδικές μετοχές ήταν 35 και οι καθοδικές 49.

O ΓΔ έχει χάει 20,2% από την αρχή του έτους που είναι η μεγαλύτερη από όλα τα ξένα χρηματιστήρια. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση αφορά την Ιταλία όπου ο MID χάνει 17,71%. Και στις δύο χώρες θεωρείται πως υπάρχουν αυξημένα προβλήματα στις τράπεζες και φυσικά έχουν τις χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Τιμές και αποδόσεις των μετοχών του δείκτη FTSE 25 (κατάταξη ανά απόδοση)

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις