Χρηστικά

Στο 100% η απάτη στον ΦΠΑ!


Έκρηξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και της απάτης στον ΦΠΑ καταγράφουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στο πρώτο δίμηνο του 2022, με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει στο 100%.

Πρόκειται για υποθέσεις τύπου καρουζέλ, για εικονικές συναλλαγές με επιχειρήσεις τρίτων χωρών και γενικότερα απάτες στον τομέα του ΦΠΑ, οι οποίες οδηγούν και στην απενεργοποίηση των ΑΦΜ των εμπλεκόμενων.

Ενδεικτικό είναι πως μόλις στο πρώτο δίμηνο του 2022, απενεργοποιήθηκαν 29 ΑΦΜ επιχειρήσεων, ως «εξαφανισμένοι έμποροι» οι οποίες εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Αναλυτικότερα, η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) ολοκλήρωσε στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2022, 30 ελέγχους και έρευνες, για απάτη στο Φ.Π.Α. 

Από αυτές, τις 30, εντόπισε παραβάσεις και επέβαλε πρόστιμα, στις 29, με το ποσοστό της παραβατικότητας να αγγίζει το 100%, από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.

Μάλιστα τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν 10 έρευνες και βρέθηκαν παραβάσεις και στις 10, με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθούν τα ΑΦΜ των ελεγχόμενων.

Τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν 20 έλεγχοι και απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ στις 19 επιχειρήσεις, με συνέπεια να παγώσει η επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σημειώνεται πως το υψηλό ποσοστό της παραβατικότητας οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογικές αρχές κατευθύνονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις κατόπιν καταγγελιών, οι οποίες κατά συντριπτικό ποσοστό είναι ακριβείς.

Και το 2021

Σε υψηλά επίπεδα ήταν η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και το 2021, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, τέθηκαν στο στόχαστρο υποθέσεις έρευνας σχετικά με την απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ και τον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων, αξιοποιώντας στοιχεία από ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου και συνδυασμένης πληροφόρησης.

Παράλληλα, για πρώτη φορά αξιοποιήθηκαν στοιχεία από το σύστημα Ανάλυσης Δικτύων Συναλλαγών (Transaction Network Analysis- ΤΝΑ), του οποίου κύριος σκοπός είναι η επεξεργασία και ανάλυση στοχοθετημένων πληροφοριών για τη διασυνοριακή απάτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Το 2021 οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 178 έρευνες - ελέγχους ΦΠΑ, ενώ η εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 81,5%.

Από τη διενέργεια των ανωτέρω ερευνών προέκυψαν 139 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων, που συνδέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ (έναντι ετήσιου στόχου 90) και ακολούθησε η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού τους ΑΦΜ.

Ακόμη κατά το 2021, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν, κατά μέσο όρο, σε 0,27 εκατ. ευρώ ανά εξαφανισμένο έμπορο.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Από τις έρευνες εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων και κυκλωμάτων που συνδέονται με την απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ αναφέρει, ότι, μεταξύ άλλων εντοπίστηκε κύκλωμα από επιχειρήσεις με φερόμενες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο λειτουργούσε ως εξής:

Ποσότητες ελαιολάδου διοχετεύονταν από ελληνική επιχείρηση και φέρονταν να τιμολογούνται αλυσιδωτά και υποτιμολογημένα σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Με τον τρόπο αυτό, η αρχική ελληνική επιχείρηση, μέσω της υποτιμολόγησης, εξασφάλιζε όφελος από τον ΦΠΑ των εισροών της και οι λήπτριες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες, εξέπιπταν ΦΠΑ εισροών για εμπορεύματα τα οποία ουσιαστικά ουδέποτε διακινήθηκαν ενδοκοινοτικά.

Διαβαστε επισης