Ο Στίβεν Χόκινγκ θα γινόταν 80 ετών σήμερα (8/1). Μπορεί να μην βρίσκεται ανάμεσά μας, αλλά η συμβολή του στο να κατανοήσουμε καλύτερα το Σύμπαν παραμένει τεράστια και η Google του αφιέρωσε το doodle ώστε να παίξει κι εκείνη το ρόλο της στο να βοηθήσει να μην ξεχαστεί η κληρονομιά του.
Μάλιστα, συνεργάστηκε με την οικογένεια του για να δημιουργήσει κι ένα ξεχωριστό βίντεο που παρουσιάζει τη ζωή του σε κάτι παραπάνω από δύο λεπτά. Περαιτέρω, χρησιμοποιείται και η φωνή του Χόκινγκ όπως έβγαινε από τον υπολογιστή.
Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε το 1942 στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου και 20 χρόνια μετά έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκίνησε σπουδές Αστρονομίας στο Κέιμπριτζ. Το 1966 εκδόθηκε η διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων». Τότε είχαν ήδη περάσει δύο χρόνια αφότου έμαθε ότι πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.
Το 1965 παντρεύτηκε την Τζέιν Γουάιλντ, από την οποία χώρισε το 1995 για να παντρευτεί την Ιλέιν Μέισον.
Εννιά χρόνια μετά από το γάμο του, στα 32 του έγινε το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, της διάσημης βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1979 διορίστηκε καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μια έδρα που διατήρησε για 30 χρόνια. Το 1985 έχασε οριστικά τη φωνή του, αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση εξαιτίας μιας πνευμονίας. Πλέον, θα επικοινωνούσε μέσω υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθεσάιζερ. «Ζω με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου εδώ και 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Υπάρχουν τόσα πράγματα που θέλω να κάνω πριν», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Guardian» το 2011.
Αυτή ήταν η νοοτροπία του αφότου έμαθε για την ασθένειά του και συνέχισε ακάθεκτος το έργο του και το 1988 δημοσίευσε το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές αρχές της Κοσμολογίας. Το βιβλίο θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί το Σύμπαν. «Εάν βρούμε την απάντηση (στο «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος), θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής – εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού», είχε αναφέρει.