Χρηστικά

Στις τράπεζες τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί


Σχεδόν 9 στους 10 πλειστηριασμούς έχουν αγοραστή την ίδια την τράπεζα -Mόνο ένας στους τρεις έχει επιτυχή κατάληξη

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε εποπτικές αρχές και αναλυτές η έκβαση των πλειστηριασμών ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας έχει βελτιώσει τις συνθήκες, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό και τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί καταλήγουν στις ίδιες τις επισπεύδουσες τράπεζες.

Αποκαλυπτικά της κακής κατάστασης είναι τα στοιχεία για το 2018, που δείχνουν ότι η αυξημένη κινητικότητα σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις δεν έφερε στις τράπεζες σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έγιναν 14.900 πλειστηριασμοί,  για ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ.

Όμως, μόνο το ένα τρίτο των πλειστηριασμών (4.770) είχαν επιτυχή κατάληξη, καθώς δεν υπήρχε το αναμενόμενο ενδιαφέρον αγοραστών. Η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιτυχία αυτή ήταν για τις τράπεζες μια «πύρρειος νίκη»: Στο 85% των περιπτώσεων υποχρεώθηκαν οι ίδιες να αποκτήσουν τα ακίνητα που έβγαζαν στο σφυρί, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν 4.050 ιδιοκτησίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι στιγμής απόδοση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς, όπως σημειώνει στην έκθεση εποπτείας «ευρωπαϊκού εξαμήνου», με αυτό τον τρόπο άρχισαν και πάλι οι πλειστηριασμοί, που ουσιαστικά είχαν διακοπεί για μεγάλη περίοδο από τις παρεμβάσεις ακτιβιστών.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 είχαν βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό 17.223 ιδιοκτησίας, ενώ «οι μελλοντικές προοπτικές είναι θετικές».

Όμως, και η Κομισιόν σημειώνει ότι ένα σημείο προβληματισμού είναι ότι «τέσσερις στους πέντε επιτυχημένους πλειστηριασμούς που έγιναν από τότε που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οδήγησε στην απόκτηση του ακινήτου από την τράπεζα».

 Αυτό που διερευνούν τώρα οι διαχειριστές της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι πώς θα την κάνουν απλούστερη και "φιλικότερη" για τους χρήστες, ώστε να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον ευρύτερου κοινού στη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα