Χρηστικά

Στις καλένδες ο κατώτατος μισθός!


Στις καλένδες πετάει την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού το υπουργείο Εργασίας, καθώς με την τακτική των αναβολών, μεταθέτει για την άνοιξη του 2021 τις όποιες αποφάσεις, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει την πλευρά των εργοδοτών και ειδικά των ΣΕΒ, που έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για το πλήγμα που θα δεχτούν οι επιχειρήσεις, εάν αυξηθεί ξανά.

Ο κατώτατος μισθός, που αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από μια δεκαετία μειώσεων και διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ, επρόκειτο να αυξηθεί εκ νέου και τον Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας ακολούθησε παρελκυστική τακτική και ανέβαλε την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. Έτσι από τον Φεβρουάριο του 2020 που επρόκειτο να ξεκινήσει η διαβούλευση, την ανέβαλε αρχικά για τον Σεπτέμβριο του 2020, δήθεν λόγω της πανδημίας.

Τώρα, δρομολόγησε νέα αναβολή. Ειδικότερα, με νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα εργασιακά, την αναβάλει εκ νέου για την ερχόμενη άνοιξη. Με τη διάταξη που περιέχεται στο μίνι νομοσχέδιο, η έναρξη της διαδικασίας αναπροσαρμογής του μισθού των 650 ευρώ παραπέμπεται για το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Τότε, η 3μελής Επιτροπή Διαβούλευσης θα αποστείλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Οι εκθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Στη συνέχεια, έως την 15η Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή Διαβούλευσης πρέπει να διαβιβάσει πρόσκληση για προφορική διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους.

Έως την 31η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή 5 εμπειρογνωμόνων.

Το Σχέδιο του Πορίσματος ολοκληρώνεται έως την 28η Φεβρουαρίου και εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2021 ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.

Ο νόμος προβλέπει ότι το ύψος του κατώτατου μισθού «πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη».

Έτσι, θα παραμείνει παγωμένος στα 650 ευρώ, τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2021.

Η Κομισιόν

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κοινωνικοί εταίροι επρόκειτο να απαντήσουν στις ερωτήσεις της διαβούλευσης έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2020. 

Η Επιτροπή εξετάζει τόσο νομοθετικές όσο και μη νομοθετικές πράξεις, δηλαδή μια οδηγία στον τομέα των συνθηκών εργασίας και μια σύσταση του Συμβουλίου. Το επόμενο βήμα σ' αυτό το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης είναι είτε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας βάσει του άρθρου 155 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ) είτε η υποβολή πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει η Κομισιόν, δεν θα υπάρξει ενιαίος κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους, αλλά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της, «κάθε δυνητική πρόταση θα αντικατοπτρίζει τις εθνικές παραδόσεις, είτε πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις είτε για νομικές διατάξεις. Ορισμένες χώρες εφαρμόζουν ήδη άρτια συστήματα. Η Επιτροπή επιθυμεί να διασφαλίσει ότι όλα τα συστήματα είναι κατάλληλα, παρέχουν επαρκή κάλυψη, περιλαμβάνουν διεξοδική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και διαθέτουν κατάλληλο μηχανισμό επικαιροποίησης».

Η Επιτροπή, με βάση τις απαντήσεις που έλαβε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση της ΕΕ. «Η ΕΕ επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού, με αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις επιχειρήσεις των κρατών μελών, καθώς και στο εισόδημα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζομένους στην ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάκαμψη, καθώς και για την οικοδόμηση δίκαιων και ανθεκτικών οικονομιών, ενώ οι κατώτατοι μισθοί θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Οι κατώτατοι μισθοί είναι σημαντικοί τόσο σε χώρες που βασίζονται αποκλειστικά σε συλλογικά συμφωνηθέντες κατώτατους μισθούς όσο και σε χώρες με νόμιμο κατώτατο μισθό», αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι κατώτατοι μισθοί που αποτελούν αντικείμενο δέουσας διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και οι οποίοι τηρούνται και επικαιροποιούνται μπορούν:

  • Να παράσχουν στους ευάλωτους εργαζομένους οικονομικό απόθεμα σε χαλεπούς καιρούς·
  • Να δημιουργήσουν ισχυρότερα κίνητρα προς εργασία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας·
  • Να μειώσουν τις μισθολογικές ανισότητες στην κοινωνία·
  • Να αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση και την ανθεκτικότητα της οικονομίας·
  • Να συμβάλλουν στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.
Διαβαστε επισης