Οικονομία

Στις καλένδες η μείωση πλεονασμάτων, «πάγος» από Γαλλία - Γερμανία


Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται από τους Ευρωπαίους το αίτημα της Αθήνας για μείωση του στόχου του πλεονάσματος το 2021 – 2022, που ακόμη και ο κατά τα άλλα υποστηρικτικός για τις ελληνικές θέσεις, Γάλλος υπουργός Οικονομικών, αποφεύγει να σχολιάσει δημόσια, την ώρα που το πολιτικό κλίμα για τις ελληνικές θέσεις «βαραίνει» επικίνδυνα στην Γερμανία.

Από τη σημερινή συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ, έγινε σαφές ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει άλλα αιτήματα της Αθήνας, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, αλλά δεν είναι πρόθυμο να ρίξει το πολιτικό του βάρος για να υποστηριχθεί και το αίτημα για μικρότερα πλεονάσματα την επόμενη διετία, που έχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της κυβέρνησης για να υλοποιήσει μια πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης και ελαφρύνσεων.

Ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε σήμερα ότι θεωρεί δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας να μην υπολογίζονται οι δαπάνες για το προσφυγικό στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα «επειδή η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για μια απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου της τάξεως των 200 – 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Επιπλέον, ο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει και την προσπάθεια της Ελλάδας να εγκρίνει το Eurogroup την αξιοποίηση επιστρεφόμενων κερδών των κεντρικών τραπεζών από ομόλογα σε ενίσχυση των επενδύσεων, αντί της μείωσης του χρέους. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για αυτό το θέμα αναμένονται στο Eurogroup του Ιουνίου, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετές σοβαρές «λεπτομέρειες» που θα πρέπει να συμφωνηθούν, καθώς δεν έχει γίνει δεκτή ακόμη η ελληνική πρόταση να κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια σε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων.

Για το θέμα, όμως, τη μείωσης του στόχου για το πλεόνασμα, ο Γάλλος αξιωματούχος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά, ενώ και όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, σε πρόσφατη συνέντευξη (στην «Καθημερινή»), είχε βρει τρόπο να αποφύγει να δώσει μια σαφή απάντηση.

Σε γραμμή Σόιμπλε...

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διστακτικότητα ακόμη και της Γαλλίας να υποστηρίξει την αλλαγή στόχου για το πλεόνασμα, ενόψει μιας συζήτησης που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο, συνδέεται άμεσα με το βαρύ πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Γερμανία και το οποίο δεν επιτρέπει να εγκριθεί τέτοια διευκόλυνση από τη γερμανική Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κούρσα για την αρχηγία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, την πρώτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει ο Φρίντριχ Μέρτς, ένας πολιτικός με πολύ αυστηρές θέσεις στα θέματα της οικονομίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τη μνημειώδη αυστηρότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Μερτς έκρινε σκόπιμο να φέρει σήμερα το θέμα της Ελλάδας στην πολιτική συζήτηση ενόψει του συνεδρίου του Απριλίου για την εκλογή προέδρου του CDU, δηλώνοντας ότι ήταν το 2015 υπέρ της πρότασης του Σόιμπλε για τερματισμό των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ελλάδας και τονίζοντας ότι, σε ανάλογες συνθήκες, θα υποστήριζε και πάλι την ίδια άποψη.

«Τον Μάιο του 2015 θεώρησα σωστή την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να μη συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Υπήρχε μία ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, τότε ήταν ακόμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτή την απόφαση την ανακάλεσαν μετά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά την θεωρούσα τότε σωστή», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, που υπήρξε στο παρελθόν, πριν αποσυρθεί προσωρινά από την πολιτική για να μπει στον κόσμο των επιχειρήσεων, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU.

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, όπου οι αποδυναμωμένοι Χριστιανοδημοκράτες, βαλλόμενοι και από τα δεξιά από το AfD, φαίνεται να οδηγούνται σε σκληρές θέσεις στα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, όλα δείχνουν ότι είναι εντελώς παράταιρο ένα αίτημα της Ελλάδας για δημοσιονομική χαλάρωση και δεν έχει πολλές πιθανότητες να περάσει από τη γερμανική Βουλή ως το τέλος του χρόνου.