Πολιτική

Στις καλένδες η δίκη για τις μίζες της Johnson


Ερευνες για σκάνδαλα γίνονται, στοιχεία για μίζες και διασπάθιση δημοσίου χρήματος αποκαλύπτονται, υποθέσεις φθάνουν στη δικαιοσύνη. Όμως καμία δίκη όπου εμπλέκονται ξένες πολυεθνικές δεν μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Μετά τις υποθέσεις με εμπλεκόμενη τη Siemens, που «κόλλησαν» στην έλλειψη μεταφρασμένου κειμένου και στην ελλιπή σύνθεση δικαστηρίου (λόγω μη ορισμού αναπληρωτή προέδρου), στις δικαστικές καλένδες παραπέμπεται τώρα και η υπόθεση των υπερτιμολογήσεων νοσοκομειακού υλικού από την Johnson & Johnson.

Η δίκη αναβλήθηκε  - χωρίς να προσδιορισθεί νέα δικάσιμος – επειδή δεν είχαν κλητευθεί(!) οι αλλοδαποί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 24 κατηγορουμένων. Το τριμελές Εφετείο κακουργημάτων αποδέχθηκε   την ένσταση  που υπέβαλαν  οι δικηγόροι των υπόλοιπων κατηγορουμένων και είναι πλέον άγνωστο αν και πότε θα ορισθεί νέα δικάσιμος.

Η υπόθεση αφορά προμήθειες σε κρατικά νοσοκομεία. Μέσω της θυγατρικής εταιρείας De Puy, ο αμερικανικός όμιλος Johnson & Johnson έδινε μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων, για να κλείνει συμβόλαια προμήθειας ορθοπεδικού υλικού σε τιμές έως και 420%(!) υψηλότερες από τις αντίστοιχες της αγοράς.

Υπερτιμολογήσεις έγιναν σε 114 συμβάσεις προμηθειών σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με τον τρόπο αυτό η θυγατρική της Johnson & Johnson απεκόμισε την περίοδο 2000-2006 όφελος 11,5 εκατ. ευρώ εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου