Έτοιμος για την τρίτη, κατά σειρά, φετινή έξοδο στην αγορά ομολόγων είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προσβλέποντας σε μια έκδοση με εντυπωσιακά χαμηλό, για τα ελληνικά δεδομένα, επιτόκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει, το αμέσως προσεχές διάστημα και πάντως πριν το Πάσχα των Καθολικών, που φέτος θα είναι την 21η Απριλίου, να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για ελληνικά «χαρτιά», καθώς προσφέρουν τις υψηλότερες – με διαφορά – αποδόσεις στην ευρωζώνη, ενώ πλέον η αξιολόγηση του κινδύνου χώρας (country risk) έχει διαφοροποιηθεί ριζικά.
Το βασικό κριτήριο για τον προγραμματισμό της επόμενης εξόδου στην αγορά ομολόγων είναι η ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που όλα πλέον δείχνουν ότι θα κλείσει την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα εγκρίνει και την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τη μείωση του επιτοκίου του δανείου του δεύτερου μνημονίου.
Εν όψει αναβάθμισης
Κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν στην αγορά, ο ΟΔΔΗΧ δεν θα περιμένει τη σχεδόν βέβαιη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την S&P, παρότι αυτή εκτιμάται ότι θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα. Η αναβάθμιση θα γίνει στις 26 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή), κάτι που θα σήμαινε μετάθεση της νέας ελληνικής έκδοσης τον Μάιο.
Τέτοια παρατεταμένη αναμονή δεν είναι επιθυμητή από τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μεταβληθούν οι συνθήκες στις αγορές προς το χειρότερο, ενώ στην παρούσα φάση οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και, ως το Πάσχα των Καθολικών, θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρηθεί το ίδιο κλίμα, που θα φέρει ισχυρό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους.
Με αυτά τα δεδομένα, η επικρατέστερη ημερομηνία για να «βγει στον αέρα» η επόμενη έκδοση είναι η 16η Απριλίου. Όσον αφορά τη διάρκεια του νέου τίτλου, παρότι έχουν συζητηθεί όλα τα σενάρια (7ετές, 15ετές, άνοιγμα εκ νέου του τελευταίου 10ετούς), η ζήτηση των διεθνών επενδυτών φαίνεται ότι είναι εντονότερη για ένα νέο 3ετές ομόλογο.
Χαμηλότερο κόστος δανεισμού
Ο συγκρίσιμος ιταλικός τίτλος έχει σε αυτή την φάση απόδοση λίγο υψηλότερη από 1%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια να διαθέσει τίτλους αυτής της διάρκειας, με απόδοση που θα είναι αρκετά χαμηλότερη από 2% και θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει να αντλήσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από αυτή την έκδοση, ώστε να επιτευχθεί ο ελάχιστος φετινός στόχος δανεισμού, που είχε τεθεί στα 7,5 δισ. ευρώ και, από αυτό το σημείο και μετά, να υπάρξει προγραμματισμός άλλης έκδοσης μόνο αν υπάρχουν πραγματικά πολύ καλές συνθήκες για δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο.