Ενώ η εμπλοκή και οι ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis αποτελούν πλέον αντικείμενο διερεύνησης στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, οι εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ συνεχίζουν τις έρευνες σε χαμηλότερο επίπεδο εμπλοκής – εκεί που οι μικρομίζες και τα bonus-«λαδώματα» ήταν καθημερινή πρακτική. Η διακίνηση αυτού του μαύρου χρήματος έχει αφήσει ίχνη, οι τελικοί αποδέκτες εντοπίζονται και θα υποστούν τις συνέπειες – οικονομικές/φορολογικές, ποινικές και επαγγελματικές.
Τουλάχιστον 3.000 γιατροί, δεκάδες πανεπιστημιακοί και εκατοντάδες λειτουργοί του δημόσιου συστήματος υγείας-περίθαλψης θα κληθούν να λογοδοτήσουν, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο.
Καθώς μάλιστα βρέθηκε η «άκρη του νήματος», οι έρευνες θα προχωρήσουν επί τα ίχνη του μαύρου χρήματος που διακινούνταν και από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες κατά πάγια πρακτική δεκαετιών έδιναν μίζες και bonus σε γιατρούς για την υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων τους.
Λεφτά από την Ελβετία
Προς το παρόν, στην «τσιμπίδα» της δικαιοσύνης και του ΣΔΟΕ βρίσκονται περίπου 2.800 γιατροί – ελεύθεροι επαγγελματίες, νοσοκομειακοί και συμβεβλημένοι με Ταμεία- για τους οποίους υπάρχουν πλέον ακλόνητες αποδείξεις ότι «τα έπαιρναν» από την ελβετική πολυεθνική. Για πολλούς μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι χρηματίζονταν και από άλλες εταιρείες.
Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται επίσης πάνω από 120 πανεπιστημιακοί καθηγητές, υφηγητές, ερευνητές κλπ, καθώς και ειδικοί επιστήμονες-εμπειρογνώμονες του τομέα υπηρεσιών υγείας.
Τα στοιχεία έχουν προκύψει μετά το άνοιγμα τροφοδότη λογαριασμού της Novartis στην Ελβετία. Από εκεί φαίνεται πέραν πάσης αμφισβήτησης ποιοι πήραν, πόσα και πότε.
Τα ποσά που μοιράστηκαν
Τα μεγαλύτερα ποσά πάντως διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς που είχαν ανοίξει οι επίορκοι γιατροί σε τράπεζες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, μόνο στην πενταετία 2006-2010 μοιράστηκαν από αυτό τον λογαριασμό bonus-μίζες περίπου 23 εκατ. ευρώ σε γιατρούς.
Κατά πληροφορίες, από τις διασταυρώσεις στοιχείων που βρέθηκαν στα αρχεία της Novartis, προκύπτει ότι επιπλέον ποσό της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκε την ίδια χρονική περίοδο σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς και λειτουργούς του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω εταιρειών που «ξέπλεναν» τις μίζες.
Παράλληλα με τις εισαγγελικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και τις διασταυρώσεις στοιχείων το ΣΔΟΕ και η οικονομική Αστυνομία, εστιάζοντας στα πρόσωπα τα οποία φέρονται να χρηματίσθηκαν με μεγάλα ποσά , ή ήταν μονίμως στις λίστες «συνεργατών» των φαρμακευτικών, εισπράττοντας κάθε χρόνο μεγάλα ποσό υπό μορφή χορηγιών για μελέτες-έρευνες.
Ταυτοποιούνται γιατροί του ΕΣΥ
Στο «μικροσκόπιο» των ερευνών βρίσκονται φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία. Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι. Γι αυτούς μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα δωροδοκίας και αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει ταυτοποίηση 332 γιατρών του ΕΣΥ, που έχουν πάρει χρήματα από τον ελβετικό λογαριασμό της Novartis. Οι περισσότεροι έπαιρναν 6.000 -12.000 ευρώ ετησίως, «μαύρα» και αφορολόγητα.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις γιατρών και πανεπιστημιακών με πολύ υψηλή «ταρίφα», της τάξεως των 60.000 ευρώ ετησίως (5.000 ευρώ το μήνα, μαύρα).
Τα μεγάλα bonus και οι «υπεράνω υποψίας»
Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στο «Πρώτο Θέμα», αναφέρεται ότι:
* Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου έλαβε περίπου 75.000 ευρώ από το 2006 και εντεύθεν. Πρόκειται για εξέχον πρόσωπο στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας με μακρά καριέρα, που παρά το βαρύ βιογραφικό του δεν είπε «όχι» στη μίζα.
* Αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής, επίσης με σπουδαία καριέρα, έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό άνω των 60.000 ευρώ.
* Τα τραπεζικά εμβάσματα εμφανίζουν παθολόγο από το Λαύριο να εισέπραξε από τον ελβετικό λογαριασμό της Novartis 70.000 ευρώ.
* Καρδιολόγος από την Καλαμαριά πήρε 50.000 ευρώ, για να συνταγογραφεί αθρόα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας
* Εμβάσματα περίπου 50.000 ευρώ εντοπίστηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό παθολόγου γιατρού από τη Νίκαια.
* Ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη ανταμείφθηκε για τις «υπηρεσίες» του προς τη Novartis με 45.000 ευρώ.
Πέραν του χρηματισμού, ζήτημα προς διερεύνηση είναι πόσα από αυτά τα συνταγογραφηθέντα φάρμακα ήταν αχρείαστα ή αποδείχθηκαν βλαπτικά για την υγεία των ασθενών.