Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για τη διάσωση των συντάξεων


Στην τελική ευθεία της προσπάθειας να µην περικοπούν οι συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2019 βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει του κρίσιµου EuroWorking Group την ερχόµενη Πέµπτη 15 Νοεµβρίου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η προσπάθειά του θα αποδώσει τα βέλτιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι µιλώντας στην Ολοµέλεια της Βουλής, για τα αναδρομικά, δήλωσε µεταξύ άλλων απευθυνόµενος κυρίως στη ΝΔ «φαντάζοµαι ότι µε βαριά καρδιά θα ψηφίσετε τη µη περικοπή συντάξεων που εµείς καταφέραµε», επιβεβαιώνοντας µε ρητό τρόπο τη βέβαιη προοπτική της µη περικοπής των συντάξεων.

Την πολιτική διάσταση του ελληνικού αιτήματος ανέπτυξε στους ευρωπαίους εταίρους ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και το ίδιο θα πράξει και στο Παρίσι την ώρα που οι τεχνοκράτες έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι εν όψει του EWG, την Πέμπτη που θα προλειάνει το έδαφος για το το καθοριστικό Eurogroup στις 19 Νοεµβρίου, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πιέζει να είναι καταληκτικό για τις αποφάσεις επί του θέματος.

Δεδομένο είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει καταλήξει ούτε σε αριθμητικά ούτε σε ποιοτικά δεδομένα αλλά βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο, η Κομισιόν πιέζει για αναπτυξιακά μέτρα όπως η περικοπή φόρων και αντιτίθεται σε παροχές, ενώ η Αθήνα λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδιώκει να διασωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγγελιών 765 εκατ. ευρώ που έχει κάνει. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα επιθυμεί και επιδιώκει «η παρέμβαση για τη μη περικοπή των συντάξεων να έχει μόνιμο χαρακτήρα».

Βασικός στόχος για όλες τις πλευρές είναι να καταλήξουν σε έναν αµοιβαία αποδεκτό συµβιβασµό που δεν θα προκαλέσει µονοµερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά και δεν θα πυροδοτήσει αρνητικές αντιδράσεις εκ μέρους των αγορών.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση στέλνοντας μήνυμα πως εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα την επομένη διετία, χωρίς να διακινδυνεύουν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα .

Στις προβλέψεις της, οι οποίες βασίζονται στο σενάριο με περικοπή συντάξεων, η Κομισιόν βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη χαμηλότερα από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα είναι 3,9% του ΑΕΠ (έναντι 4,2% του ΑΕΠ, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού) και ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,5% και δικής της προηγούμενης για 2,3%).

Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα διαφέρουν κατά 0,3% του ΑΕΠ ή περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά αυτή, ωστόσο, δεν μεταφέρεται αυτούσια στο σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων, καθώς η Κομισιόν θεωρεί ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, διευκολύνοντας τη σύγκλιση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά των δύο πλευρών στο σενάριο αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 300 εκατ. ευρώ.

Πώς μπορεί η κυβέρνηση να καλύψει τη διαφορά; Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» μία λύση που εξετάζεται είναι να εφαρμόσει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 ενώ η δεύτερη είναι το «πάγωμα» της θετικής προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να λάβουν 250.000 συνταξιούχοι με βάση τον επαναϋπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στο πιο ισορροπημένο πολιτικά και οικονομικά μείγμα προκειμένου να μην ανακόψει τη δυναμική της οικονομίας.

Αστάθμητος παράγοντας όπως πάντα η Γερμανία. Και μπορεί ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας και αντικαγκελάριος κ. Σολτς να μην έκανε κουβέντα για τις συντάξεις μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το κλίμα ήταν καλό και διαπιστώθηκε ο κοινός στόχος περί συνεργασίας για το καλό των πολιτών των δύο χωρών.

Διαβαστε επισης