Πολιτική

Στην προονακριτική της Βουλής εκδότες και δημοσιογράφος


Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, οι εκδότες Ιωάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, καλούνται στις σήμερα, στις 17:00, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Και τα τέσσερα πρόσωπα καλούνται «για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ενημέρωσή τους για τη χρήση των παρεχόμενων προς αυτούς δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Καλούνται, δηλαδή, ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων που η επιτροπή διερευνά, μετά και τη νέα εντολή που έλαβε από την Ολομέλεια για τη διεύρυνση των προς εξέταση αδικημάτων που ενδέχεται να τέλεσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως ορίζεται από τον ΚΠΔ, οι τέσσερις θα παραστούν, είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους είτε διά των συνηγόρων τους ή μαζί με τους συνηγόρους τους. Θα λάβουν γνώση των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται και θα παράσχουν, εφόσον το επιθυμούν, εξηγήσεις. Επίσης, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη λήψη προθεσμίας για την παροχή εξηγήσεων, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, να προτείνουν μάρτυρες και να προσκομίσουν αποδεικτικά μέσα προς αντίκρουση της κατηγορίας. Πηγές από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη να κληθούν ως μάρτυρες και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Την κλήση των κ.κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της κ. Γιάννας Παπαδάκου, με την ιδιότητα των υπόπτων, αποφάσισε η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από εισήγηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, που ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 244 παρ.1 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο «αν η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται ύστερα από μήνυση-έγκληση κατά ορισμένου προσώπου ή αν κατά τη διάρκειά της αποδίδεται σε ορισμένο πρόσωπο η τέλεση αξιόποινης πράξης, το πρόσωπο αυτό καλείται υποχρεωτικώς πριν από πέντε τουλάχιστον ημέρες». Ο κ. Πλεύρης εισηγήθηκε, επίσης, και η επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, να κληθούν οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και η κ. Παπαδάκου, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 7 παρ.1) που ορίζει ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους συμμέτοχους οι οποίοι εφεξής καλούνται και δικάζονται με τον Υπουργό». Αυτό προτάθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ, με το σκεπτικό ότι τα τρία άτομα (Φιλιππάκης, Τάρκας και Παπαδάκου) μνημονεύονται στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί

Μετά από εισήγηση του κ. Πλεύρη, η επιτροπή αποφάσισε, ακόμη, να ζητήσει από τους αντεισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη να τους ενημερώσουν εάν έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς που ερευνούν την υπόθεση Novartis ή εάν έχουν παράσχει έγγραφες εξηγήσεις, προκειμένου στη συνέχεια η επιτροπή της Βουλής να αποφασίσει πώς πρέπει να προχωρήσει.

Όπως μετέδωσε χθες το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, «γραπτά υπομνήματα, με τα οποία αρνήθηκαν τις κατηγορίες, κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Οι τρεις εισαγγελείς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εισαγγελείς προσκόμισαν στοιχεία και έγγραφα στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου προς αντίκρουση των κατηγοριών. Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, η κ. Τουλουπάκη και οι κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης. Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει στον Άρειο Πάγο μετά τα απόρρητα έγγραφα του FBI, τα οποία κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αλλά και στους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής».

Αντιδράσεις

«Συντελείται ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του κράτους δικαίου», έχουν καταγγείλει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της προανακριτικής επιτροπής, για την κλήση των Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου, ως υπόπτων, και τονίζουν ότι η προανακριτική επιτροπή δεν μπορεί να καταστήσει κανέναν ύποπτο πριν τη σύνταξη του πορίσματος. Η απόφαση της πλειοψηφίας να καλέσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα ως υπόπτους και όχι ως μάρτυρες προκάλεσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή, κατά την τελευταία συνεδρίαση, και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσουν στην πορεία των εργασιών της επιτροπής.

Για «κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα και παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου» έχουν κάνει λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Η μεθόδευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, με την κλήτευση μη πολιτικών προσώπων για εξέταση ως υπόπτων, είναι ευθέως αντίθετη με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών και την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων», έχει δηλώσει ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο κ. Τσοβόλας θα παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου.

«Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν είναι κατηγορούμενος, χαρακτηρίζεται απλά ως ύποπτος και η Ειδική Κοινοβουλευτική Προανακριτική Επιτροπή ερευνά μόνο αν είναι βάσιμες ή όχι οι αιτιάσεις των τριάντα βουλευτών της ΝΔ. Μόνο αν στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την κατάθεση πορίσματος από την ανωτέρω Επιτροπή, αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, μόνο τότε μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά συμμέτοχων αν διαπιστώσει την ύπαρξη επαρκών ενδείξεων ενοχής. Είναι ολοφάνερο, πλέον, ότι ο στόχος της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αποτελεί πράξη εκφοβισμού δημοσιογράφων και εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού», έχει τονίσει ο κ. Τσοβόλας.

«Οκτώ μήνες δεν τους βγήκε η δήθεν σκευωρία, με την οποία προσπαθούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis, τώρα προσπαθούν να ξεπλύνουν μεγάλα σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ», έχει τονίσει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Είτε ως μάρτυρας είτε δέσμια θα πάω στην προανακριτική επιτροπή και θα δώσω όλα τα στοιχεία που έχω», δήλωσε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή», η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και κατήγγειλε ότι καλείται ως ύποπτη για να «ξεπλυθεί» το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, διότι ο Σάμπυ Μιωνής «ποτέ δεν φορολογήθηκε γι' αυτά τα χρήματα».

Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την έκπληξή του για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως ύποπτης από την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής και επισήμανε ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης.

«Η πασιφανής κατάχρηση εξουσίας που ασκείται έχει ως στόχο την εκδοτική μου ομηρία, αφού είναι γνωστό ότι η δεκαετής ανεξάρτητη και επιτυχημένη πορεία της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" έχει ενοχλήσει πολλαπλώς όσους κρύβονται πίσω από αυτήν την φαρσοκωμωδία. Δυστυχώς γι αυτούς, τους γνωρίζω πολύ καλά για να τους φοβάμαι», έχει αναφέρει ο δημοσιογράφος-εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και έχει καταγγείλει ότι ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής κλήθηκε από την προανακριτική επιτροπή ως «σωσίβιος πυλώνας» της επιχειρούμενης πολιτικής δίωξης.