Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, μετά τη σοβαρή επιδείνωση κλίματος που προκάλεσε η χθεσινή "καταιγίδα" απωλειών. Σε τροχιά επιταχυνόμενης διολίσθησης κινούνται οι βασικοί δείκτες, με έντονη συναλλακτική κίνηση και εντυπωσιακό τζίρο 24 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης.
Ο μεγάλος όγκος συναλλαγών αποδίδεται σε παρεμβατικές κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που προσπαθούν να "προστατεύσουν" τα χαρτιά τους και απορροφούν μεγάλο κομμάτι της προσφοράς, προσπαθώντας να αποτρέψουν τη δημιουργία καθοδικού σπιράλ.
Αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, ενώ είναι αβέβαιο πώς και πόσο θα επηρεάσουν την αγορά η επίσημη "απονομή" επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα από τον οίκο DΒRS την ερχόμενη Παρασκευή και εν συνεχεία η αναβάθμιση από τη Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου.
Πολλοί φοβούνται ότι οι front runners που προεξόφλησαν την αναβάθμιση θα επιχειρήσουν έξοδο με την έλευση του γεγονότος, εφ' όσον βέβαια η αγορά αντιδράσει θετικά και μπορέσει να απορροφήσει την προσφορά χωρίς υποχώρηση των τιμών.
Σημαντική θα είναι η επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διολισθαίνουν σήμερα (DAX -0,55%), εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς την ύφεση, όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μιά άλλη παράμετρος είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ για τα επιτόκια. Τα νέα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης λιγοστεύουν τις πιθανότητες για νέα αύξηση του κόστους χρήματος
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ η συνεδρίασε ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία γρήγορα εξανεμίστηκαν. Τώρα οι δείκτες κινούνται κοντά στα χαμηλά ημέρας με αρνητικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 1.260,29 (μονάδων (-0,56%) και 1.270,80 (+0,27%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 1.260,3 μονάδες με απώλειες 0,55%.
Κατά 0,50% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 3.045,9 μονάδες.Περίπου 0,65% χάνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,45% μέχρι -1,04% και τώρα υποχωρεί κατά 0,85%. Με οριακά θετικό πρόσημο μόνο η Εθνική (+0,3%). Πειραιώς -1,8%, Eurobank -1%, Alpha και Attica Bank -0,7%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται ο ΟΠΑΠ (+2,5%), που ανακοίνωσε εντυπωσιακά κέρδη εξαμήνου και διανομή προμερίσματος. Ακολουθούν Aegean +1%, Τιτάν +0,7%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Quest -2%, Cenergy, Lamda και Autohellas -1,5%, Jumbo, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ -1,1%.