Αλλάζει πάλι το σενάριο για τη νέα μετοχική σύνθεση της Attica Bank, που θα διαμορφωθεί μέσω της προγραμματισμένης αύξησης κεφαλίου κατά 490 εκατ. ευρώ. Οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων (ΤΜΕΔΕ-Ellington και ΤΧΣ) ως προς τους όρους συμμετοχής του αμερικανικού fund και του τρόπου κάλυψης ζημιών από τιτλοποιήσεις, "ανοίγουν την πόρτα" για να μπει στην ΑΜΚ το επενδυτικό σχήμα Καϋμενάκη-Μπάκου -Εξάρχου, με δυνατότητα να αποκτήσει να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο της τράπεζας και προοπτική να την συγχωνεύσει με την Παγκρήτια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος των εφοπλιστών που απέκτησε πρόσφατα το πακέτο σχετικής πλειοψηφίας στην Παγκρήτια Τράπεζα και στην Intrakat, γνωστοποίησε στο ΤΧΣ και στο ΤΜΕΔΕ ότι διατίθεται να καλύψει το κομμάτι της ΑΜΚ που αναλογεί στην Ellington, εισφέροντας 100 εκατ. ευρώ.
Αν γίνει δεκτή η πρόταση του και το fund αποχωρήσει, ο όμιλος Καϋμενάκη-Μπάκου και το ΤΜΕΔΕ θα ελέγχουν από κοινού το 64% των μετοχών της Attica Bank, ενώ το ΤΧΣ θα περιοριστεί σε 34% και το freefloat θα είναι περίπου 2%.
Για την πρόταση αυτή έχει ενημερωθεί και η ΤτΕ, η οποία δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις, καθώς το βασικό ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για τη διάσωση-στήριξη-εξυγίανση της τράπεζας, ενώ το fit & proper των υποψήφιων μεγαλομετόχων έχει ήδη ελεγχθεί πριν μπουν στην Παγκρήτια.
Επίπονες διαπραγματεύσεις
Από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι έχουν γίνει ήδη πολλές συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων του σχήματος Καϋμενάκη-Μπάκου, ΤΜΕΔΕ, Ellington και ΤΧΣ, ενώ για σήμερα είχε προγραμματισθεί συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Attica Bank Ελένης Βρεττού.
Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες όσον αφορά τις προθέσεις της Ellington και τις σχέσεις του με το ΤΜΕΔΕ, που είχαν διαταραχθεί μετά τις έντονες διαφωνίας για το πώς θα κατανεμηθούν τα νέα κεφάλαια σε ζημίες από τιτλοποιήσεις και ποιός θα καλύψει τελικά ενδεχόμενη "τρύπα"
Από την πλευρά του fund δίνονται διαβεβαιώσεις ότι δεν αποχωρεί και ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν. Ομως από άλλες πηγές αναφέρεται ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε "διαζύγιο" με το ΤΜΕΔΕ, που θα καταστήσει "γραμμα νεκρό" τη συμφωνία για ΑΜΚ και θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τον όμιλο των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου.