Άμυνα & Διπλωματία

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο - Τα κοιτάσματα αερίου θέλει ο Ερντογάν


Νέα πρόκληση μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής γεωπολιτικής σημασίας ετοιμάζει η Τουρκία, με «όχημα» το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίτ Χαν». Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να το αποστείλει στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδικότερα στο βόρειο τμήμα των θαλάσσιων οικοπέδων 6 και 7, διαλύοντας έτσι τις όποιες ψευδαισθήσεις «καλλιεργήθηκαν» ότι δεν πρόκειται να προβοκάρει τη Λευκωσία, ενδεχομένως μελλοντικά και την Αθήνα, χρησιμοποιώντας το νέο πλοίο ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Στην προ εβδομάδας φιέστα για τον απόπλου του «Αμντουλχαμίτ Χαν», ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη του αποστολή θα ήταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, σε μια θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αττάλεια. Το δεύτερο ταξίδι του τουρκικού γεωτρύπανου, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, θα είναι πολύ κοντά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Αγκυρα να ξεδιπλώνει τους πραγματικούς της σκοπούς.

Εξέχουσα θέση στην γεωστρατηγική αντίληψη της Τουρκίας είναι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγκυρα αντιλαμβανόμενη το διαρκώς μεταλλασσόμενο ενεργειακό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή και τις στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνουν Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, δεν προτίθεται να μείνει εκτός νυμφώνος. Τουναντίον θέλει να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή και να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την Ευρώπη.

Ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6

Σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να επιτρέψει στη Λευκωσία, που ήδη «τρυπάει» στη δική της ΑΟΖ, να κάνει μόνη της παιχνίδι και να καρπωθεί εξ΄ ολοκλήρου τα κέρδη. Μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός, ότι η Αγκυρα επιλέγει να στείλει το γεωτρύπανό της, πλησίον των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Στις 5 Αυγούστου υπήρξε σωρεία δημοσιευμάτων για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 6» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της γαλλικής Total εντόπισε κοίτασμα στη γεώτρηση στο σημείο Cronos-1, ενώ φέρονται να υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερης στήλης φυσικού αερίου, δίπλα στο κοίτασμα που εντοπίσθηκε.

Που στοχεύει η Τουρκία

Για τους καλά γνωρίζοντες του τουρκικού δόγματος και της γεωπολιτικής φιλοσοφίας που διέπει την Υψηλή Πύλη του Ερντογάν, ήταν θέμα χρόνου για την Άγκυρα να στρέψει το βλέμμα της στο οικόπεδο 6. Όπως επισήμαναν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες στην Άγκυρα επικρατεί έντονη νευρικότητα για το θέμα των υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, για τις οποίες η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις με μοχλό το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Η Άγκυρα διαπιστώνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες, τις οποίες στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να εκφοβίσει για να σταματήσουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, όχι μόνο δεν έχουν κάνει πίσω, αλλά προχωρούν και παράγουν αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, το «παράθυρο ευκαιρίας» που έχουν οι Τούρκοι για να υπονομεύσουν το ερευνητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας κλείνει πολύ γρήγορα και απαιτούνται άμεσες δράσεις. Μένει να φανεί αν η αποστολή του γεωτρύπανού της κινείται προς αυτή την κατεύθυνση της πρόκλησης και της υπονόμευσης των κυπριακών προσπαθειών. Και φυσικά αν κατόπιν το «Αμντουλχαμίτ Χαν», βάλει ρότα για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δυναμιτίζοντας την κατάσταση και με την Ελλάδα.
 

Διαβαστε επισης