Αρνητικό κλίμα και μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο, καθώς συνεχίζονται οι αψιμαχίες στο μέτωπο των Follie, ενώ στο "μικροσκόπιο" της αγοράς μπαίνουν τα εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου, που θα θα αποτελέσουν οδηγό για τις περαιτέρω κινήσεις πολλών χαρτοφυλακίων. Πρόσθετο στοιχείο αβεβαιότητας οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάευσης με τους δανειστές.
Η σημερινή νέα ανακοίνωση-απάντηση των Follie στην QCM, αντί να καθησυχάσει την αγορά, προκάλεσε ξαφνικό κύμα πωλήσεων στη μετοχή της, η οποία από +2,2% βυθίστηκε στο -8%. Οι πιέσεις επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλο το ταμπλό και το ψυχολογικό κλίμα άλλαξε άρδην.
Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με θετικό πρόσημο και αξιόλογα κέρδη, κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά. Στη συνέχεια οι δείκτες κινούνται σε τροχιά συνεχούς διολίσθησης με μικρές διακυμάνσεις.
Μάλλον θετική ένδειξη αποτελούν η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνουν ότι άτυπη "ανακωχή" μεταξύ επιθετικών funds και χαρτοφυλακίων που στηρίζουν την αγορά.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται τώρα στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν εταιρείας με μεγάλο ειδικό βάρος στο ΧΑ.
Χθες ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη ο ΟΤΕ, σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία α΄τριμήνου η Coca-Cola, χωρίς να αποσαφηνίσει τελικό αποτέλεσμα (ζημίες ή κέρδη). Μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τρ. Πειραιώς και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι άλλες τράπεζες.
Είναι μία ακόμη παράμετρος στη δύσκολη εξίσωση των παραγόντων που θα διαμορφώσουν κλίμα στο ΧΑ την επόμενη εβδομάδα.
Θετική άποψη εκφράζει η Moody’s, επισημαίνοντας σε έκθεσή της ότι τα αποτελέσματα των stress test είναι credit positive για τις συστημικές τράπεζες, επειδή δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια και θα μπορέσουν να εστιάσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.
Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο για το χρηματιστήριο θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς την επόμενη εβδομάδα ανοίγει νέος κύκλος συζητήσεων με επίμαχο θέμα την υλοποίηση προαπαιτούμενων και τη διαμόρφωση της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Μετοχές και δείκτες
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει κατεύθυνση και ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί.
Προς το παρόν, το κρίσιμο στοιχείο από τεχνική άποψη είναι η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 820 μονάδες στο κλείσμο, ή τουλάχιστον η επιβεβαίωση ότι παραμένει ισχυρή η στήριξη στις 810 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα σε χαμηλό ημέρας στις 817 μονάδες, με οριακές απώλειες -0,20%. Στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης είχε σημειώσει υψηλό +0,76% στις 824,88 μονάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,50% στις 2.143,5 μονάδες, έχοντας ανακάμψει τα τελευταία λεπτά.
Οριακά θετικός ο τραπεζικός δείκτης (+0,10%), που πήγε αρχικά +1,23%. Eurobank +1,4%, Εθνική +0,6%, αμετάβλητη η Alpha, Attica Bank -1,3%, Πειραιώς -2%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Coca-Cola +3,6%, ΑΔΜΗΕ +1,2%, Motor Oil +0,7%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Follie -6%, ΔΕΗ -3,2%, Lamda και Σαράντης -2%.