Πολιτική

Στην «εντατική» παραμένει η στεγαστική αγορά


"Η οικοδομή πέθανε", σημειώνουν εδώ και χρόνια παράγοντες του κλάδου σκιαγραφόντας την δυσμενή "μεγάλη εικόνα" για την εν λόγω αγορά, όπως την γνωρίσαμε τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Σε δύσκολη στενωπό παραμένει το real estate επι το συνόλω καθώς η υψηλή φορολογία, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τα capital controls και η χαμηλή πλέον αγοραστική δύναμη των ενδιαφερόμενων είναι βασικά αρνητικά στοιχεία. Στον αντίποδα, "αχτίδα φωτός" αποτελεί το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον σε τουριστικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών.

Η τελευταία έκθεση της ΤτΕ καταγράφει την σταθερή επιδείνωση τόσο στις εμπορικές αξίες και τα μισθώματα όσο και στα επίπεδα ζήτησης οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων.

Η προσφορά παραμένει υπερβάλλουσα, οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και οι τιμές κινούνται σταθερά πτωτικά. Ωστόσο, ο ρυθμός πτώσης - όπως καταγράφεται στα στοιχεία του 2016 - είναι εμφανώς πιο ήπιος εν συγκρίσει με την περίοδο 2012 - 2013 κατά την οποία οι πιέσεις στις τιμές ήταν πιο έντονες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συνοδεία μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται στα σκαριά, θα δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο επενδυτικό περιβάλλον και ένα οικονομικό κλίμα τέτοιο που θα μπορέσει να αποτελέσει "εφαλτήριο" ώστε η αγορά ακινήτων να εισέλθει σε μια περίοδο σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών και ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας, τόσο των χαμηλών τιμών, όσο και των υψηλών αποδόσεων των ακινήτων οι οποίες έχουν διαμορφωθεί.

Σωρευτικά πάντως, από το 2008 έως το 2016, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους), ενώ κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -43,6% και Θεσσαλονίκη: -45,5%), έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-38,7%) και των λοιπών περιοχών (-37,4%).