Πολιτική

Στην Αθήνα ο Γκάμπριελ με 40 εκπροσώπους επιχειρήσεων


Συνοδεύεται από 40 εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων - Στόχος η συμμετοχή της Γερμανίας στην πορεία ιδιωτικοποιήσεων

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φτάνει σήμερα στην Αθήνα και η διήμερη επίσκεψή του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική. Από τη μία, διότι συμβολίζει τη στήριξη της Γερμανίας και της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης. Από την άλλη, στην ατζέντα του αντικαγκελάριου βρίσκεται και η προσπάθεια για την προσέγγιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, και την ενσωμάτωση της ελληνικής κυβέρνησης στις προοδευτικές, ευρωπαϊκά προσανατολισμένες δυνάμεις, κάτι που σηματοδότησαν ήδη οι επισκέψεις του Φρανσουά Ολάντ και του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. 

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος δεν έρχεται μόνος του, αλλά συνοδεύεται από 40 εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων. Στόχος η συμμετοχή της Γερμανίας στην πορεία ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έφτασε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από πενήντα γερμανούς επιχειρηματίες. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) ήθελε να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις από τις δύο χώρες να βολιδοσκοπήσουν τις προοπτικές συνεργασίας. Ωστόσο εκείνη η αναγνωριστική αποστολή έμεινε δίχως συνέχεια. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα ένας γερμανός υπουργός Οικονομίας ταξιδεύει και πάλι προς την Ελλάδα μαζί με μία μεγάλη αντιπροσωπεία. 

 
Ο κ. Γκάμπριελ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μία ώρα νωρίτερα, στις 12:00, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Γκάμπριελ θα έχει επίσης σειρά συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.
Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.
 
Θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των κ. Σκουρλέτη και Σταθάκη και του αντικαγκελάριου, κ. Γκάμπριελ, με στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων και εκπροσώπους ελληνικών θεσμικών φορέων ενέργειας.
 
Αύριο Παρασκευή, οι κ. Γκάμπριελ, Σταθάκης, Σκουρλέτης και Χαρίτσης θα συμμετάσχουν στο Ενεργειακό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπογραφεί Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των κ. Σκουρλέτη και Γκάμπριελ.
 

Οι γερμανικές επιχειρήσεις στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων

 
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε αντίθεση με τον Ρέσλερ ο Γκάμπριελ θα συνοδεύεται την Πέμπτη και την Παρασκευή μόνο από εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η Mitsubishi Hitachi Powers Systems από το Ντούισμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και η κοινοπραξία που έχει φτιάξει τον αερολιμένα Αθηνών καθώς και πολλούς αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα. Επίσης η κρατική γερμανική τράπεζα KfW, η οποία έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, και ο όμιλος τραπεζών ProCredit, ο οποίος έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην βόρεια Ελλάδα. Εκπροσωπούνται επίσης η Fraport, η οποία διαχειρίζεται 12 περιφερειακά αεροδρόμια, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, ο Ομοσπονδιακός Σύλλογος Τουριστικής Οικονομίας της Γερμανίας (BTW) καθώς και οι βιομηχανίες χημικών και φαρμακοβιομηχανίες Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνογερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου οι 120 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν 39.000 εργαζομένους με ετήσιο τζίρο επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Γκάμπριελ θέλει να προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές και να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Παράλληλα θέλει να περιορίσει τα περιθώρια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις.
 

Προοπτικές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

 
Λόγω γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι' αυτό συνοδεύουν τον Γκάμπριελ πολλές εταιρείες αυτού του κλάδου, όπως οι Emerson, Nordex και Solarworld. O Σίγκμαρ Γκάμπριελ και ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να υπογράψουν την Παρασκευή μία κοινή δήλωση συνεργασίας. Έτσι θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η ήδη ισχύουσα συμφωνία συνεργασίας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία χρηματοδοτείται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού κράτους. Σε αυτή τη φάση ο στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στη βάση ενός πιλοτικού προγράμματος στο Αιγαίο. Από τα 53 ελληνικά νησιά με περισσότερους από 1000 κατοίκους μόνο τα 21 είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στα υπόλοιπα 32 λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με ντίζελ, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κλείσει. Για την επαναλειτουργία τους με ανανεώσιμη ενέργεια πρόκειται τώρα να δραστηριοποιηθούν ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις.
 

Η κομματική-πολιτική πλευρά του ταξιδιού

 
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, εκτός των παραπάνω η επίσκεψη Γκάμπριελ σχετίζεται και με τον στόχο του εκσυγχρονισμού των δομών στήριξης των εξαγωγών της χώρας. Στα πλαίσια των ομάδων δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια στον τομέα αυτό ήταν η Ολλανδία. Τώρα ο έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε τη συνεργασία του γερμανού ομολόγου του. Οι δυο τους θέλουν να υπογράψουν ένα σχέδιο συνεργασίας, κάτι που επιθυμεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με το Βερολίνο. Το μήνυμά του έχει ως εξής: η Ελλάδα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί, εάν της ζητηθεί υποστήριξη.
 
Οι συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπεται αυτό το μήνυμα δεν είναι καθόλου άσχημες. Σε αντίθεση με τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το μόνο κανάλι επικοινωνίας ήταν εκείνο μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, τώρα είναι δυνατός ο διάλογος μεταξύ όλων σχεδόν των υπουργών. Σε αυτό έχει συμβάλει αναμφίβολα και η ανακατεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα προς μία πραγματιστική πολιτική. Η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των Σοσιαλδημοκρατών υπογραμμίζει αυτή την εξέλιξη.
 
Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα ήθελαν να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ σύμμαχο στις τάξεις τους. Με παράλληλες συνομιλίες με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Ποταμιού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιθυμεί επίσης να συμβάλει στην ενότητα του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα.
 
 
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις