Το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώνεται διεθνώς και τα σύννεφα μιάς επερχόμενης βαθιάς διόρθωσης φαίνεται να απομακρύνονται πρόσκαιρα, αφήνοντας χαραμάδες αισιοδοξίας. Όμως οι κίνδυνοι παραμένουν και η καταιγίδα μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή. Στη ζώνη κινδύνου και η ελληνική αγορά, που αναζητά κατεύθυνση και ισορροπίες εν μέσω αρνητικής συγκυρίας.
Η συνολική εικόνα της αγοράς στη διάρκεια της εβδομάδας και στο κλείσιμο της Παρασκευής, μάλλον προβληματισμό προκαλεί παρά αισιοδοξία για τη συνέχεια. Τρεις απόπειρες ανοδικής αντίδρασης αποδείχθηκαν ανίσχυρες και χωρίς διάρκεια, το πρέσινγκ στις τραπεζικές μετοχές συνεχίζεται, οι εισροές ξένου χρήματος έχουν σταματήσει, δυναμική δεν υπάρχει στην αγορά.
Οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων προδίδουν επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής, που υπαγορεύονται και από την επικρατούσα αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.
Αντικείμενο προβληματισμού και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, με την ενδοκυβερνητική δυσαρμονία που αποκάλυψαν οι πρωτοβουλίες Καμμένου και την εκκρεμότητα σχετικά με τις συντάξεις.
Ψαρεύουν στα ρηχά
Τον τόνο στην αγορά συνεχίζουν πάντως να δίνουν τα ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια, που συνδυάζουν κινήσεις σε μετοχές και Παράγωγα, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθούν την έντονη μεταβλητότητα και την αστάθεια της αγοράς.
Για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας κατεύθυνση στα τελευταία λεπτά των συναλλαγών. Η αλλαγή αυτή που διαμορφώνει την τελική εικόνα, είναι αποτέλεσμα έντονης παρεμβατικότητας από πλευράς ισχυρών χαρτοφυλακίων, που έχουν τη δύναμη να χειραγωγήσουν μετοχές και δείκτες σε μία ρηχή αγορά.
Μεταβλητότητα
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το ΧΑ έδωσε «υποσχέσεις» περαιτέρω ανάκαμψης, καθώς ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύθηκε στο +3,41% και τα υπόλοιπα blue chips ακολουθούσαν. Όμως πολύ γρήγορα φάνηκε ότι δεν υπάρχει ανοδική δυναμική. Τα τραπεζικά χαρτιά γύρισαν καθοδικά και ο δείκτης τους γύρισε στο -0,71%. Ακολούθησαν έντονες διακυμάνσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό.
Μισή ώρα πρινα από τη λήξη της συνεδρίασης η εικόνα είχε βελτιωθεί και ο ΓΔ ήταν +1,32%. Τότε εκδηλώθηκε το «χτύπημα», με αυξημένες ρευστοποιήσεις που έστελαν τους δείκτες στο ναδίρ.
Μετοχές και δείκτες
Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισε ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη 0,23% στις 628,33 μονάδες. Αρνητική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να παραμείνει στη ζώνη 630-637 μονάδων, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει βάση στήριξης και σκαλοπάτι ανόδου σε επόμενη φάση.
Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κερδίζοντας 0,28% στις 1.649,77 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε στο κόκκινο (-0,35%), διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το αρχικό +3,41%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Eurobank (+1,2%). Στον αντίποδα η Εθνική με -1,8% και η Attica (-1,6%). Alpha -0,3%, Πειραιώς -0,7%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο με +3,2%. ΕΧΑΕ +2%, ΟΤΕ +1,5%, Motor Oil, Coca-Cola και Τιτάν +1%.