Επικαιρότητα

Στη σκακιέρα της συριακής κρίσης


Κίνηση εντυπώσεων, σύντομη και μάλλον "βολική" για τους περισσότερους, ήταν η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κατά συγκεκριμένων στόχων στη Συρία.

Και μπορεί με τον Τραμπ να μην είναι σίγουρος κανείς στον πλανήτη για την επόμενη μέρα, ωστόσο προς το παρόν το πολεμικό εγχείρημα που ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα δεν φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή. Ο Τραμπ επέλεξε ένα μετριοπαθές για τα μέτρα του χτύπημα θέλοντας να δείξει τα δόντια του την ίδια ώρα που φαίνεται να έχει αποφασίσει να φύγει από τη Συρία στο προσεχές μέλλον και να μην αναμετρηθεί με τη Ρωσία.

Μία ασφαλής ένδειξη είναι ο τρόπος με τον οποίο χτύπησαν οι Δυτικοί: Δεν έπληξαν στόχους που συνδέονται με την ρωσική και την ιρανική παρουσία στην περιοχή, αν και το μήνυμα που επιχειρήθηκε να δοθεί είχε ως άμεσο αποδέκτη την Τεχεράνη και τη Χεζμπολά.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την έντονη αντίδραση της, η Μόσχα φάνηκε να είναι ενημερωμένη πριν οι πύραυλοι εκτοξευθούν κατά στόχων στη Συρία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και τις άλλες χώρες που έλαβαν μέρος στις πυραυλικές επιθέσεις. Δήλωσε δε στην εφημερίδα “Kommersant Daily” πως η Μόσχα ενδιαφέρεται για συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά της η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να κάνει μια δήλωση “μετανοίας” προς τη Δύση, την οποία έχει ανάγκη καθώς η οικονομία της  βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Αν και ο Ερντογάν δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια δημιουργίας ενός συμμαχικού άξονα με Μόσχα και Τεχεράνη, το γεγονός ότι χαιρέτισε την επίθεση τον αποξενώνει από Μόσχα και Τεχεράνη, που έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο να μην την εμπιστεύονται.

Σημαντική και η πληροφορία πως για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν το παραμικρό από τη Τουρκία.

Η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έμαθε για την επίθεση όταν αυτή ανακοινώθηκε αν και από νωρίς όμως είχε πληροφορίες ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από ώρα σε ώρα. Δεν διατυπώθηκε αίτημα για κάποια από τις πολλές στρατιωτικές διευκολύνσεις που έχουν παραχωρηθεί στις ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος. Ωστόσο, οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να ανεβάσει το γεωπολιτικό της ρόλο.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τη χρήση πολλών και διάφορων υποδομών και εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Από Δευτέρα ξεκινούν οι πτήσεις των UAV MQ-9 Reaper από τη Λάρισα ενώ οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει αεροδρόμια και βάσεις για τη μεταστάθμευση ιπτάμενων μέσων τους στην Ελλάδα.

Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη προς τη Τουρκία, λόγω της διγλωσσίας που ακολουθεί η Αγκυρα και των συνεχών "ελιγμών" του Ερντογάν.

Βεβαίως η επικείμενη κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών με προμήθειες από την Ουάσινγκτον, η άδεια για στάθμευση των αμερικανικών drones στη Λάρισα καθώς και η πρόσφατη υπογραφή επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ δημιουργούν νέα δεδομένα και η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ μεθοδική και προσεκτική.