Διεθνή

Στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα ο Ν. Δένδιας


Στη Ρωσία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκλησή του, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα αναχωρήσει για τη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου. Όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου, πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, ενώ τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταβεί στο Σότσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στη συνάντηση θα συζητήσουν μια σειρά από θέματα, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η συνεργασία τόσο σε οικονομικά, όσο και σε πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Επεσήμανε δε πως οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας είναι ιστορικές, αγαστές, ενώ διατηρείται ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος.

   Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ». Αλλά, πρόσθεσε, η Ελλάδα πάντα τονίζει σε όλους τους συνομιλητές μας ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

   «Τονίζουμε σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές. Οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία που έχει η Ελλάδα για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή που αριθμεί περίπου 120.000.

  Δεν θα πάρουμε μαθήματα διεθνούς δικαίου από τη χώρα που το παραβιάζει κατάφορα

   Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι προκαλεί δυσαρέσκεια και ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών η ραγδαία αύξηση των υπερπτήσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία και επεσήμανε πως «η Ελλάδα θα προβεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, ως είθισται πάντα».

   Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει καμία διαφορά αν αυτές γίνονται από επανδρωμένο ή μη αεροσκάφος. Η παραβίαση είναι παραβίαση, η υπερπτήση είναι υπερπτήση. Και η αντίδραση της Ελλάδας είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις».

   Για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «τουλάχιστον λυπηρές» τις δηλώσεις.

   «Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Θα έλεγα ότι είναι Τούρκων αξιωματούχων, ανέφερε. Όμως, όπως τόνισε, «συνεχίζεται η τουρκική προσπάθεια παραπληροφόρησης και προβολής ψευδών ειδήσεων, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

   «Ειδικά όσον αφορά το μεταναστευτικό, δεν θα πάρουμε μαθήματα από καμία χώρα, τη στιγμή την οποία η ίδια αυτή χώρα παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει πάψει να εφαρμόζει τόσο τη διμερή σύμβαση επανεισδοχής με την Ελλάδα, όσο και τη σύμβαση της ΕΕ με Τουρκία.

   Σημείωσε δε, πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο» μια χώρα η οποία σπρώχνει τους πρόσφυγες προς τα σύνορα της Ελλάδας και έχει καταδικάσει, συλλάβει ή αναζητεί εκατοντάδες δημοσιογράφους, να κατηγορεί την Ελλάδα και την κάλεσε «καλύτερα να βλέπει τα του οίκου της».

   Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού σε Λονδίνο και Ρώμη, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι ο κ. Δένδιας είχε επαφές με πρέσβεις, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα αλλά έχουν έδρα στο εξωτερικό.

   Συγκεκριμένα, στη Ρώμη είδε 35 πρέσβεις, 20 από την Αφρική και 8 από τη Λατινική Αμερική, καθώς και τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν, του Ομάν και της Υεμένης. Τους ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, για την υποψηφιότητά μας για μια θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

   Μίλησαν για την πανδημία, για την κλιματική αλλαγή, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει δωρεές περίπου 7 εκατομμύρια εμβόλια σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αφρική είτε διμερώς είτε μέσω του μηχανισμού COVAX. Κοινό σημείο στις επαφές του υπουργού ήταν η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε πως οι επαφές θα συνεχιστούν.

   Ακόμη, στο Λονδίνο ο κ. Δένδιας είδε τον εκτελούντα χρέη υπουργό Εξωτερικών Χίτον Χάρις. Επρόκειτο για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο, που δείχνει τη σημασία που αποδίδουμε τόσο εμείς όσο και η Μεγάλη Βρετανία στη διμερή μας σχέση.

   Συζητήθηκε το διμερές μνημόνιο που είχε υπογραφεί, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και το Κυπριακό.

Διαβαστε επισης