Η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναχώρησε το βράδυ της Τρίτης για ένα τριήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας και θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μέσης Ανατολής, ιδίως στο πεδίο του εμπορίου.
Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης πρόκεται να συναντηθεί σήμερα με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων για το Κατάρ και για την Υεμένη.
Την Πέμπτη η Μέι αναμένεται να γίνει δεκτή από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως οικονομικά θέματα, ενώ παρών θα είναι και ο ιορδανός ομόλογός της Χάνι Μούλκι.
«Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε αποφασισμένοι να σφυρηλατήσουμε το μέλλον με σιγουριά και τόλμη», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ και πρόσθεσε ότι στόχος της Μέι είναι να αντιμετωπιστούν «οι προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες η δική μας γενιά και οι επόμενες» και να οικοδομηθούν «πιο στέρεες εταιρικές σχέσεις» με κράτη τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την «εγγύηση της ασφάλειάς μας».
«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην περιφέρεια και να καταρτίσουν σχέδια για φιλόδοξα προγράμματα μεταρρυθμίσεων ώστε η περιοχή να γίνει πιο σταθερή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Μέι αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή της στο πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγελθεί στη Σαουδική Αραβία. Τον Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν, ένα μέτρο που η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης θεωρεί ότι αποτέλεσε ένα «σημαντικό βήμα» για τη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την ισότητα των φύλων στο βασίλειο.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του ΗΒ στη Μέση Ανατολή. Οι βρετανικές εξαγωγές όπλων με προορισμό το βασίλειο έχουν ανέλθει στα 3,3 δισεκατομμύρια λίρες (3,72 δισεκ. ευρώ) από τον Μάρτιο του 2015 και την εμπλοκή του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένης.
Η Μέι αναμένεται να θίξει στις συνομιλίες που θα έχει με τους σαουδάραβες ηγέτες το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.
Πηγή ΑΜΠΕ