Στη Βουδαπέστη, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στις σημερινές εργασίες της 67ης Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, κατόπιν πρόσκλησης που δέχτηκε η Ελλάδα από τον ΠΟΥ σε αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει στον τομέα της Υγείας, όπως σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Ελλάδα, κατά την ίδια πηγή, ήρθε αντιμέτωπη με δύο σοβαρές κρίσεις: την οικονομική κρίση (περικοπές, λιτότητα) και την προσφυγική κρίση και -όπως αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός- κατάφερε τα τελευταία 2 χρόνια:
α. Να διασφαλίσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους,
β. Να στηρίξει και να σταθεροποιήσει το δημόσιο σύστημα υγείας (αύξηση ΑΕΠ),
γ. Να αντιμετωπίσει τα θέματα διαφθοράς,
δ. Να φροντίσει τους προσφυγές με εμβολιασμός όλων των παιδιών,
ε. Να προωθήσει μια μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και
στ. Να εξασφαλίσει την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.
Στο περιθώριο των εργασιών, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας Ελλάδας - ΠΟΥ.
Αναβαθμισμένες οι σχέσεις Ελλάδας-ΠΟΥ τα τελευταία χρόνια
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον ΠΟΥ είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένες τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατη τη συμμετοχή του με ρόλο τεχνικού συμβούλου στη δημιουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) καθώς και την αναβάθμιση των πολιτικών για τη δημόσια υγεία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επίκειται τις επόμενες μέρες, να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσεκλήθη προσωπικά από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης, και ο λόγος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ηγείται μιας προσπάθειας μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα που αφορούν την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην Υγεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και της αναβάθμισης των δομών Δημοσίας Υγείας. Αυτοί άλλωστε είναι οι άξονες που περιγράφονται τόσο στο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης 2030 του ΟΗΕ αλλά και στο σχέδιο του ΠΟΥ Ευρώπης για την Υγεία με ορίζοντα το 2020.
Η παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Θα υπάρξει παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σε γεύμα εργασίας σε επίπεδο Υπουργών, με θέματα την ψυχική υγεία και το φάρμακο. Επιπλέον, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος θα εκπροσωπήσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την ανοσοποίηση πληθυσμών και κυρίως όσων αφορά την προστασία των προσφύγων και μεταναστών, τη μικροβιακή αντοχή και τα υποδείγματα συνεργασίας εθνικών κρατών με τον ΠΟΥ. Το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες - όχι μόνο Ευρωπαϊκές, αλλά και κράτη όπως το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, κ.ά.- κι εδρεύει στην Κοπεγχάγη, ενώ στη Βουδαπέστη διεξάγεται η ετήσια Γενική Συνέλευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, επίσημος προσκεκλημένος του ΠΟΥ, θα απευθύνει την κεντρική ομιλία στις εργασίες της Τρίτης, στις 11:30 ώρα Ελλάδος, η οποία θα έχει κεντρικό θέμα: «Βιώσιμη ανάπτυξη, υγεία και ευημερία για όλους σε όλες τις ηλικίες» ("Sustainable Development, health and well-being for all at all ages").
Συνάντηση με τον Β. Όρμπαν
Κατά την παραμονή του στη Βουδαπέστη, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας (13:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα:
-Ευρωπαϊκά,
-Τον διάλογο των χωρών των Βαλκανίων με χώρες του Βίσεγκραντ,
-Δυτικών Βαλκανίων.
Με φορείς της ομογένειας
Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους ελληνικής ομογένειας στην Ουγγαρία, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουδαπέστη.
Πηγή ΑΜΠΕ