Πολιτική

Στη διαπραγμάτευση με νέα βαρίδια η Αθήνα - Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει


Δυστυχώς το Ταμείο δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές

 Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου και ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, που έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει αύριο. Στόχος είναι η εξομάλυση του "πολεμικού" κλίματος ου έχει δημιουργηθεί, ώστε να  καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη δυσφορία για τους αποκαλυφθέντες σχεδιασμούς των στελεχών του ΔΝΤ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει προς  την Κρ. Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ στην επιστολή Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε επίσης να  ξεκαθαρίσει το Ταμείο τις θέσεις και τις προθέσεις του.

Κυβερνητικοί παράγοντες  εκφράζουν προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση "σαν να μην έχει συμβεί τίποτα" και να περιοριστεί στα ανοιχτά ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό κλπ), ενώ είναι πλέον γνωστό ότι τα στελέχη του ΔΝΤ σχεδίαζαν να φέρου ν την Ελλάδα προ πιστωτικού γεγονότος, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί  τις απαιτήσεις τους.

"Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη βρετανικό δημοψήφισμα", σημειώνουν σχετικά κυβερνητικές πηγές σχετικά με ανακοίνωση κύκλων του ΔΝΤ.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Wikileaks.

To ΔΝΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, για την ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σσ του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ- αναφέρει στην ανακοίνωσή του - υφίσταται μία "αλληλεξάρτηση" μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί».

 "Επί της ουσίας, όσα λέγονται στη συνομιλία είναι αυτά που υποστηρίζουν το Ταμείο και ο κ. Τόμσεν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση" με τους Θεσμούς, υποστηρίζουν σοβαρές πηγές στην Ουάσιγκτον, που έχουν γνώση του παρασκηνίου των τελευταίων ωρών για τις αναταράξεις που προκάλεσε η συνομιλία του Πολ Τόμσεν, της Ντέλια Βελκουλέσκου και της Ιβα Πέτροβα.

Υποστηρίζουν επίσης ότι από τη συνομιλία αυτή εξάγεται ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την ελληνική θέση για μείωση των μέτρων και για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Mega τα στελέχη του Ταμείου υποστηρίζουν ότι "η Αθήνα όλο λέει όχι σε μέτρα, αρνείται την ιδιοκτησία του Προγράμματος και τα μέτρα που έχει υπογράψει η ίδια και δέχεται να νομοθετήσει μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μόνο όταν της ασκηθεί αφόρητη πίεση".

"Από την πρώτη στιγμή το Ταμείο έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς γενναία ελάφρυνση χρέους. Από τη θέση αυτή δεν υποχωρεί το Ταμείο".

"Οσον αφορά το Brexit ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει ότι αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι ορατός επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία".

Ο κ. Τόμσεν φέρεται να πιστεύει ότι ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν τα πάντα, οπότε στην περίπτωση αυτή η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούλιο.

"Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που ζητούν οι Ευρωπαίοι, είναι ένας στόχος μη εφικτός. Το ΔΝΤ αντιπροτείνει 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, και γενναία ελάφρυνση χρέους".

Επίσης, είναι φανερό ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το Πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα το καλοκαίρι.

Οπως αναφέρει η κ. Βελκουλέσκου ίσως χρειαστούν δύο διαφορετικά προγράμματα με διαφορετικό δημοσιονομικό στόχο.

Σημειώνεται πάντως ότι ο διάλογος των στελεχών του Ταμείου δεν διαψεύδεται. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι "δεν σχολιάζει τις διαρροές ή υποτιθέμενες εκθέσεις επί εσωτερικών συζητήσεων".

Αναφέρει επίσης ότι "έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα αυτό που νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο για μια βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα - μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενη από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύεται από την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχουμε πει, υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ του τι είναι εφικτό για τις μεταρρυθμίσεις και την απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους".

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποιος υπέκλεψε τη συνομιλία και πως έφτασε η συνομιλία στον ιστότοπο Wikileaks. Πολλά ακούγονται αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση και καμία σίγουρη πληροφορία. Μόνο εικασίες

Η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έφτασε στο γραφείο της, ζητά να πληροφορηθεί αν όσα λέει ο κ. Τόμσεν στη συνομιλία του με την κ. Βελκουλέσκου εκφράζουν το Ταμείο.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης: Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους. 

Η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ 

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ 

Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.

Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.

Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση 

Αλέξης Τσίπρας»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις