Οικονομία

Stern: Η Ελλάδα κουβαλάει ακόμα τις πληγές της κρίσης


Σε εκτενές ρεπορτάζ του από την Αθήνα το γερμανικό πριοδικό Stern γράφει για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους στην Ελλάδα – τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Οπως αναφέρει, κανείς δεν ξέρει πόσοι άστεγοι υπάρχουν στους δρόμους της Ελλάδας. Είναι χιλιάδες. «Γι αυτούς δεν υπάρχουν καταφύγια, ούτε φροντίδα. Η κυβέρνηση απλώς τους αγνοεί. Κλείνοντας τα μάτια. το πρόβλημα εξαφανίζεται».

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «η τεράστια φτώχεια αποτελεί προϊόν της οικονομικής κρίσης. Από το 2010 η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, με αποτέλεσμα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους (...). Η κρίση στέρησε από πολλούς ανθρώπους την αξιοπρέπεια του να είναι αυτάρκεις».

Επικαλείται τον Βαγγέλη Λυγνό από την μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική οργάνωση Emfasis, που στηρίζει περίπου 3.000 άστεγους. Ο Λυγνός λέει πως στην Ελλάδα είναι εύκολο να μείνει κανείς άστεγος: Μία απόλυση, ένα σπασμένο πόδι, ένας θάνατος συγγενούς. Τότε πρέπει κανείς να μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνατότητες, γιατί δεν υπάρχει κανένα κρατικό σύστημα πρόνοιας.

Απαισιοδοξία και κατάθλιψη

Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχε και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, συνεχίζει το Stern. Εξαιτίας της κρίσης πολλοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα

«Η Άννα Εμμανουηλίδου είναι ψυχοθεραπεύτρια σε ένα κρατικό κέντρο υγείας και οικογενειακής συμβουλευτικής, ενώ έχει και δικό της ιατρείο. […]  Πριν από την κρίση οι άνθρωποι έρχονταν σε εκείνη επειδή δεν μπορούσαν να βάλουν σε τάξη τη σχέση ή τη δουλειά τους. Σήμερα όμως οι άνθρωποι έχουν άλλα ζητήματα, όπως προβλήματα αυτοεκτίμησης, δεν μπορούν να βρουν νόημα στη ζωή, τους διακατέχει μία έντονη απαισιοδοξία ενίοτε έχουν ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας. Ολα αυτά είναι συνηθέστερα ιδίως στους νέους. Κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί άνθρωποι έμειναν άνεργοι και άρχισαν να υποφέρουν από κατάθλιψη».

 ΠΗΓΗ: Deutsche Welle